Διώχνουν και τους τελευταίους κατοίκους από Ελληνικές νησίδες

Διώχνουν και τους τελευταίους κατοίκους από Ελληνικές νησίδες Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4188/08.03.2018

Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2018

Προς Υπουργούς:

-Οικονομικών
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
-Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Διώχνουν και τους τελευταίους κατοίκους από Ελληνικές νησίδες»

Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από ποτέ γίνεται κατανοητή στο σύνολο των Ελλήνων, η εθνική ανάγκη τα εκατοντάδες μικρά νησιά αλλά και ξερονήσια του Αιγαίου να έχουν μόνιμους κατοίκους, με την Ελληνική σημαία να κυματίζει όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή είναι και μία πειστική απάντηση της πατρίδας μας στη γείτονα χώρα, που προκλητικά αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, το Υπουργείο Οικονομικών «έκοψε» το μοναδικό και πενιχρό επίδομα της 73χρονης Ειρήνης Κατσοτούρχη, που μαζί με τον γιο της Γιώργο είναι οι μοναδικοί κάτοικοι της νησίδας Κινάρου, στο κέντρο του Αιγαίου, ενώ παράλληλα της ζητούν να πληρώσει και μίσθωμα για τις ξέρες του νησιού, όπου βόσκουν τα λιγοστά κατσίκια της.
Επίσης ο Γιώργος Κατσοτούρχης, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, λάμβανε ετήσια επιδότηση περίπου 4.000 ευρώ από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για την κτηνοτροφική του δραστηριότητα στο νησί, ωστόσο, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσει τίτλο ιδιοκτησίας, ή μισθωτήριο συμβόλαιο της έκτασης όπου βοσκούν τα ζώα του, για να λάβει την επιδότηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατό, αφού το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την Κίναρο, όπως όλες τις νησίδες και βραχονησίδες, δημόσια περιουσία και ότι οι κάτοικοί τους θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο, εκτός και αν προσκομίσουν μισθωτήριο ή τίτλους ιδιοκτησίας.
Η νήσος Κίναρος που το 1951 είχε 12 κατοίκους ενώ σήμερα μόλις 2, περιλαμβάνεται στη λίστα των 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που η Τουρκία επιδιώκει να «γκριζάρει», υποστηρίζοντας προκλητικά ότι κατέχεται παράνομα από την Ελλάδα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσουν, προκειμένου να παραχωρηθεί βοσκότοπος στους μοναδικούς κατοίκους της Κινάρου για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα και να επιβιώσουν στο άγονο νησί;

2. Υπάρχει δέσμη μέτρων ενθάρρυνσης σε πολίτες, προκειμένου να εγκατασταθούν μόνιμα σε νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, δίνοντας έτσι και μια απάντηση για το ποια είναι η χώρα στην οποία ανήκουν;