Προβλήματα από την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ

Προβλήματα από την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ Κύριο

Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2018

Αρ. Πρωτ.: 4169


Προς Υπουργό:
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προβλήματα από την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ»

Με προβλήματα φαίνεται ότι ξεκινά και θα εξελιχθεί η διαδικασία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018, καθώς στην σελίδα 3 των οδηγιών για την υποβολή της δήλωσης αναφέρεται ότι στα παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων είναι υποχρεωτική η αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη.
Ωστόσο, καθώς στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενδέχεται να προκύψουν μία σειρά από προβλήματα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κληρονομιάς με πολλούς αποδέκτες, περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζουν στο εξωτερικό και νοικιάζουν τα χωράφια τους, και πολλές άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που διαφέρουν ανά περιοχή. Εάν όμως συναθροιστούν όλα αυτά τα περιστατικά που έχουν θέματα, πολλές χιλιάδες αγροτεμάχια θα μείνουν αδήλωτα με συνέπεια να χαθούν πολλά χρήματα και να προκληθεί ζημιά στην αγορά.
Κάτι τέτοιο θα έχει τόσο άμεσες οικονομικές επιπτώσεις όσο και μακροπρόθεσμες, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο διαπραγμάτευσης για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η τεράστια μείωση των δηλωθέντων εκτάσεων θα μειώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, κάτι που θα αποτυπωθεί στην απορρόφηση κονδυλίων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η απόφαση της αναγκαιότητας χρήσης του ΑΤΑΚ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2018 και μέχρι τη λήξη της τρέχουσας ΚΑΠ προκειμένου να μην προκληθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα και μείωση εσόδων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θεόδωρος Καράογλου, Β' Περιφ. Θεσσαλονίκης

Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ημαθίας