«Η γραφειοκρατία εμπόδιο στη δημιουργία υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας»

«Η γραφειοκρατία εμπόδιο στη δημιουργία υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3855/28.02.2018

Θεσσαλονίκη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η γραφειοκρατία εμπόδιο στη δημιουργία υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας»

Θύμα της γραφειοκρατίας όπως όλα δείχνουν, έχει πέσει το πρόγραμμα δανειοδότησης ύψους 50.000.000 ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο επικεφαλής καθηγητής κ. Στέργιος Λογοθετίδης.
Η ομάδα του Εργαστηρίου έχει καταρτίσει από το 2017, ένα ολοκληρωμένο business plan για την εκταμίευση των χρημάτων, λόγω όμως της γραφειοκρατίας χάθηκε η χρονική προθεσμία που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Έτσι λοιπόν σήμερα το Εργαστήριο λειτουργεί μόνο με πόρους που προέρχονται από προγράμματα ΕΣΠΑ, αναπτυξιακά προγράμματα, το πακέτο Γιουνκέρ, την ΕΤΕπ αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να καταβάλει το 75% των χρημάτων που απαιτούνται για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), στο ύψος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί θα μεταφερθούν όλες οι υποδομές του εργαστηρίου, ενώ το υπόλοιπο 25% θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λογοθετίδη, όταν ολοκληρωθεί το έργο θα έχει 500 άτομα προσωπικό, η επένδυση θα έχει διάρκεια τέσσερα έτη και μπορεί να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 5 - 10 δισ. ευρώ έως το 2022 – 2023, ενώ το ερευνητικό προσωπικό δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του από το ΑΠΘ και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου ερευνών, αφού έτσι δε θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού του Πανεπιστημίου.
.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να καμφθούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας και να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και το Ελληνικό Δημόσιο;