Η Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ στο πρόθυρα κατάρρευσης

Η Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ στο πρόθυρα κατάρρευσης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3809

Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Προς:
-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ στο πρόθυρα κατάρρευσης»

Μία από τις Σχολές που διαχρονικά παρέχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και έχει μεγάλη ζήτηση από τους υποψήφιους φοιτητές είναι η Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη συνολική προσπάθεια των μελών της Σχολής, που παρά τα όποια προβλήματα καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες λειτουργώντας επί της ουσίας σαν «ιδιωτικό Πανεπιστήμιο».
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Τμήματος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Λάμπρου Ζουλούμη, η χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο δεν είναι πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο, με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ. Η διαφορά αυτή καλύπτεται σε κάποιο βαθμό από τις νοσηλείες ασθενών, τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών και τις χορηγίες. Εκτός αυτού, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το Τμήμα στελεχώνεται σήμερα από 58 άτομα αντί προβλεπόμενων 100, χωρίς να υπάρχει προοπτική για περαιτέρω προσλήψεις.
Τέλος, ενώ οι δυνατότητες του Τμήματος είναι για 40 εισακτέους το έτος, εισάγονται 85 και μαζί με τις μεταγραφές και τις ειδικές κατηγορίες αυτοί αγγίζουν τους 115, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα προβλήματα, για τα οποία μεταξύ άλλων πήρε θέση και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα της Σχολής;

- Πώς σχεδιάζει να ξεπεραστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης;