«Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην επιδότηση ενοικίου που εισπράττουν οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί»

«Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην επιδότηση ενοικίου που εισπράττουν οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3724/23.02.2018

Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Οικονομικών
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην επιδότηση ενοικίου που εισπράττουν οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί»

Με τις πολιτικές πρακτικές που εφαρμόζει και οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει καθημερινά τη ρήση: «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».
Εκείνοι που «έχτισαν» πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους αυτόκλητους υπερασπιστές της ηθικής, σήμερα «γκρεμίζουν» με πράξεις και συμπεριφορές το μύθο που φρόντισαν να καλλιεργήσουν ότι δήθεν είναι «αμέμπτου ηθικής» και αποτελούν υπόδειγμα πολιτικής ανιδιοτέλειας.
Τελευταίο παράδειγμα η εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία αν και μαζί με το σύζυγό της (υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου) αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της κυβέρνησης, εν τούτοις το κράτος της πληρώνει το ενοίκιο για τη διαμονή της στην Αθήνα που ανέρχεται στο ποσό των 12.000 ευρώ το χρόνο.
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στην έκδοσή της στις 22 Φεβρουαρίου 2018.
Ασφαλώς η απόφαση που εγκρίνει τη δαπάνη στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και η επιδότηση του ενοικίου της είναι απόλυτα νόμιμες, δεδομένου ότι αυτό ορίζει ο νόμος μιας και η κα. Αντωνοπούλου δεν διαθέτει σπίτι στην πρωτεύουσα.
Ωστόσο αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, που στενάζει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και χάνονται πρώτες κατοικίες από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το γεγονός ότι το 2015 (ν.4336) η παρούσα κυβέρνηση υπέγραψε διάταξη για την κάλυψη των εξόδων διαμονής, όχι μόνο σε βουλευτές της περιφέρειας που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα (όπως ισχύει από το 1994), αλλά επεξέτεινε την εφαρμογή της και για τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης, ανεξαρτήτως μισθώματος και εισοδηματικών κριτηρίων.
Και αποτελεί πρόκληση, διότι είναι οξύμωρο, μια υπουργός η οποία μαζί με τον σύζυγό της διαθέτουν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 εκ. δολαρίων, σπίτι 300 τ.μ. στη Σύρο με πισίνα 80 τ.μ. και ακίνητο 110 τ.μ. στη Νέα Υόρκη, να πατά στο... γράμμα του νόμου αποδεχόμενη το ελληνικό κράτος να της καλύπτει τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται να επανεξετάσουν και να τροποποιήσουν την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση;
- Πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια, προτίθενται να βάλουν όριο σε ό,τι αφορά στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός στους παραπάνω;