«Τεράστια χαράτσια σε ιδιοκτήτες κενών-μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων»

«Τεράστια χαράτσια σε ιδιοκτήτες κενών-μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3574/15.02.2018

Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών
- Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τεράστια χαράτσια σε ιδιοκτήτες κενών-μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων»

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες πολίτες σε πολλούς δήμους της χώρας, καθώς καλούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά αναδρομικών δημοτικών τελών για τα κενά - μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τους. Συγκεκριμένα αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προβεί σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ακίνητά τους, λαμβάνοντας την σχετική βεβαίωση από την ΔΕΗ, χωρίς όμως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να ενημερώσει άμεσα τους οικείους δήμους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τεράστια ποσά δημοτικών τελών και οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά τα ποσά αυτά εν μέσω δυσχερών οικονομικών συγκυριών και με τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν πραγματικά λυγίσει.
Ως γνωστόν και σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 3 του Ν. 25/75, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 5 του Ν. 3345/2005, «Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της ΔΕΗ, απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται χρησιμοποίηση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου μαζί με το σχετικό πρόστιμο, αναδρομικά από το χρόνο απαλλαγής».
Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2018 η ΔΕΗ να μην έχει προβεί στην ενημέρωση των δήμων, αναφορικά με τα κενά-μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το βάρος αυτής της ανεύθυνης πολιτικής να μετακυλίεται στους πολίτες-ιδιοκτήτες των ακινήτων, που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά αναδρομικών δημοτικών τελών. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ήταν ενημερωμένοι από την ΔΕΗ για την δήλωση της διακοπής ηλεκτροδότησης του ακινήτου τους στον οικείο δήμο, με αποτέλεσμα οι αναδρομικές οφειλές που έχουν δημιουργηθεί να είναι τεράστιες και οι πολίτες να αδυνατούν να τις εκπληρώσουν. Οφείλουν άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε σχετική ρύθμιση, προκειμένου οι δήμοι να κάνουν δεκτές τις υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους στον Δήμο εφόσον συνοδεύονται από σχετική βεβαίωση της ΔΕΗ περί διακοπής ηλεκτροδότησης του ακινήτου, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες των κλειστών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 3345/2005 και να απαλλαγούν των δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο αυτά παραμένουν κλειστά.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των οφειλών, που έχουν δημιουργηθεί για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλούς δήμους, εξαιτίας της μη ενημέρωσής τους από την ΔΕΗ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε ρύθμιση, προκειμένου οι δήμοι να κάνουν δεκτές τις υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους στον Δήμο εφόσον συνοδεύονται από σχετική βεβαίωση της ΔΕΗ περί διακοπής ηλεκτροδότησης του ακινήτου, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες των κλειστών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 3345/2005 και να απαλλαγούν των δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο αυτά παραμένουν κλειστά;