«Σάλος για την προκλητική ενέργεια του αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας σε σχολείο των Χανίων»

«Σάλος για την προκλητική ενέργεια του αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας σε σχολείο των Χανίων» Κύριο

Αρ. πρωτ.:3085/31.01.2018

Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Εξωτερικών

-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Σάλος για την προκλητική ενέργεια του αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας σε σχολείο των Χανίων»

Ένα περίεργο αλλά και προκλητικό γεγονός φαίνεται να έχει συμβεί στο 1ο Γυμνάσιο «Ελευθερίου Βενιζέλου» στα Χανιά, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και φωτογραφίες που διακινούνται στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησαν στο συγκεκριμένο σχολείο μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε παιδιά οικογενειών Αλβανών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, υπήρχαν όμως και ψύχραιμες ανακοινώσεις φορέων που υποστήριζαν το δικαίωμα τα παιδιά Αλβανικής καταγωγής να μπορούν να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα στη χώρα την οποία ζουν.

Ωστόσο, φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τις επόμενες ημέρες σε Μέσα Ενημέρωσης της Αλβανίας (shigjeta.net και shqiperiaebashkuar.al), που ασχολήθηκαν με το θέμα, απεικονίζουν τον αναπληρωτή Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, σε μια σχολική αίθουσα με πολλούς μαθητές, να αγκαλιάζει ένα παιδί που φορά μπλούζα με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Σε αυτόν τον χάρτη περιλαμβάνονται και Ελληνικά εδάφη κάτω από την ημερομηνία ανεξαρτησίας της Αλβανίας και με την αναγραφή του περιβόητου εθνικιστικού «Autocthonus».

Μπορεί ένα μικρό παιδί να μην έχει επίγνωση τι ακριβώς απεικονίζει και εκφράζει η μπλούζα που φορά, είναι απαράδεκτο όμως ο αναπληρωτής Πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα να εμφανίζεται «αγκαλιά» με το παιδί αυτό, στέλνοντας μηνύματα αλυτρωτισμού εις βάρος της χώρας που υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με πλήθος δημοσιευμάτων αλλά και φωτογραφίες, την επόμενη ημέρα του παραπάνω γεγονότος, στο συγκεκριμένο σχολείο κάποιοι κατέβασαν από τον ιστό την Ελληνική σημαία και την τοποθέτησαν σε άλλο σημείο του προαύλιου χώρου δίπλα στην Αλβανική, προκαλώντας την οργή των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για το συμβάν.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχουν περιέλθει στην αντίληψή τους τα παραπάνω γεγονότα και αν ναι, σε τι ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν;