«Τέλος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων»

«Τέλος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων» Κύριο

Αρ. πρωτ.:2915 25/01/18

Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2018

Προς:

-Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Τέλος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων»

Χρειάστηκε η κινητοποίηση όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μαγνησίας για τουλάχιστον έξι έτη, προκειμένου τελικά το 2016 να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων, μια σύνδεση με πολλαπλά οφέλη για όσους επιθυμούσαν να ταξιδέψουν σε αυτούς τους ενδιαφέροντες προορισμούς.
Ύστερα από δυο χρόνια, κατά τα οποία ο ετήσιος αριθμός των μετακινούμενων ατόμων έφτασε τις 70.000, η εταιρεία Hellenic Seaways ανακοίνωσε ότι από φέτος αποσύρει το πλοίο της από τη γραμμή, με την αιτιολογία ότι είναι «οικονομικά ασύμφορη», ισχυριζόμενη ότι έχει φτάσει το... ταβάνι της με πληρότητα 65%-70% και στην ουσία εξυπηρετεί μόνο τους δυο καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο).
Πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψη ότι και το 2018 αναμένεται σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης τόσο στη Βόρεια, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων να κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ, άλλωστε μια προσπάθεια ετών είναι απαράδεκτο να κρίνεται μέσα σε δυο χρόνια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων;

- Εξετάζεται η περίπτωση να χαρακτηριστεί άγονη η σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων, έχοντας όλα τα προνόμια που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία;