«Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την πώληση καυσόξυλων»

«Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την πώληση καυσόξυλων» Κύριο

Αρ. πρωτ.:2402 08/01/18

Θεσσαλονίκη, 08 Ιανουαρίου 2018

Προς:
-Υπουργό Οικονομικών
-Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την πώληση καυσόξυλων»

Η αλλοπρόσαλλη και δίχως σχεδιασμό οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια πολίτες, που δίνουν καθημερινά το σκληρό αγώνα της επιβίωσης.
Μία από τις αναίτιες και αδικαιολόγητες πολιτικές που εφαρμόστηκαν την τελευταία διετία, ήταν και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε πλήθος καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα την μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών που είχε σαν φυσικό επακόλουθο τη μείωση της κατανάλωσης και φυσικά την είσπραξη λιγότερων φόρων.
Από αυτήν τη φοροεπιδρομή δεν τη γλύτωσαν ούτε τα καυσόξυλα, που πωλούνται πλέον με συντελεστή ΦΠΑ 24%. Τα καυσόξυλα δεν είναι προϊόν πολυτελείας που καταναλώνεται στα τζάκια των μονοκατοικιών στα βόρεια προάστια. Τα καυσόξυλα είναι ένα αγροτικό προϊόν που καταναλώνεται κυρίως από ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανση και είναι άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή μισθωτοί, μεγάλος δε όγκος αυτών διατίθεται απευθείας από τους Αγροτικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς στους κατοίκους της υπαίθρου.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το επάγγελμα του δασεργάτη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και για λόγους ασφαλείας απαιτείται σωστός εξοπλισμός (αλυσοπρίονα, φόρμες, κράνη, κλπ), που δυστυχώς λόγω της περικοπής των δαπανών από το αρμόδιο Υπουργείο είναι απαρχαιωμένος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα καυσόξυλα από το 24% στο 13%;

- Η αύξηση του ΦΠΑ σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων;

- Με ποιο ποσό θα ενισχυθούν εντός του 2018 οι Αγροτικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί για την ανανέωση του εξοπλισμού τους;