"Αναξιοποίητη η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ"

"Αναξιοποίητη η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ" Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2007/12.12.2017

Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Αναξιοποίητη η τεράστια περιουσία του ΕΦΚΑ»

Αναξιοποίητη παραμένει η τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, η οποία προέρχεται από το σύνολο των Ταμείων που έχουν περιέλθει στο νέο ασφαλιστικό φορέα.
Ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2017 προέβλεπε το ποσό των 18,4 εκ. ευρώ για την κάλυψη ενοικίων και κοινόχρηστων δαπανών των κτιρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες του. Ύστερα όμως από 12 τροποποιήσεις, το ποσό αυτό ανέρχεται πλέον στα 20,63 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στον ΕΦΚΑ ανήκουν 1.126 ακίνητα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Η δε αξία αυτών εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ακίνητα, περίπου τα μισά είναι σήμερα εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα, την ίδια ώρα που ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης καταβάλλει ενοίκια στέγασης υπηρεσιών του σε 440 άλλα ακίνητα.
Προκαλούνται, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα, γιατί παραμένουν αναξιοποίητα εκατοντάδες οικήματα που ανήκουν στον ΕΦΚΑ και εν συνεχεία γιατί αυξάνεται συνεχώς η δαπάνη μίσθωσης και συντήρησης νέων κτιρίων, που φυσικά επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που ανήκουν πλέον στον ΕΦΚΑ και πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του;

- Γιατί δεν προχωρά η αξιοποίηση των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΦΚΑ ή να αυξηθούν τα έσοδά του;