«Στον αέρα οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας»

«Στον αέρα οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας» Κύριο

Αρ. πρωτ.:1612/28.11.2017

Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Στον αέρα οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας»

Χωρίς επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν να βρεθούν οι περίπου 16.000 συνταξιούχοι της Ε.Τ.Ε. (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος), αφού πλέον ο Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης του προσωπικού (ΛΕΠΕΤΕ) που λειτουργεί από το 1949 στερείται χρηματοδότησης.
Ο λογαριασμός αυτός, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, χρηματοδοτούνταν από την ΕΤΕ ετησίως με το ποσό των 120 εκ. ευρώ, ενώ ένα ποσό περίπου 7 εκ. ευρώ προέρχονταν από τις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές των 4.900 εργαζομένων (οι υπόλοιποι που προσλήφθηκαν μετά το 2005 είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ). Άλλωστε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με πρόσφατη επιστολή της, ενημέρωσε την διοίκηση του ταμείου ότι αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ το επόμενο διάστημα, με κύριο επιχείρημα «τον κίνδυνο βιωσιμότητας της επιχείρησης».
Στελέχη του τραπεζικού τομέα εκτιμούν ότι εφόσον η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διακόψει την οικονομική στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης του προσωπικού, οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα πλησιάσουν έως και το 70% των σημερινών παροχών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να διασφαλιστούν οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της ΕΤΕ;