«Πότε θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα;»

«Πότε θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα;» Κύριο

Αρ. πρωτ.:238/09.10.2017

Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2017

Προς Υπουργό:

Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Πότε θα τοποθετηθεί το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα;»

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας. Η υπόθεση ξεκινά το 1993, οπότε και ο ύψους 3 μέτρων ανδριάντας του έφιππου Αλέξανδρου αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και εν συνεχεία έγινε η δωρεά του στον Δήμο Αθηναίων για να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Από τότε λοιπόν ξεκινά η «οδύσσεια» του αγάλματος με τον κορυφαίο δημιουργό του, αείμνηστο γλύπτη Ιωάννη Παππά να βλέπει ένα από τα δημιουργήματά του να μην αξιοποιείται όπως πρέπει.
Πέρασαν 24 χρόνια, όπου μεσολάβησαν αρκετές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις για την τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η πολύχρονη «οδύσσεια» του δεν έχει λάβει τέλος έως και σήμερα εν έτει 2017 με τις καθυστερήσεις να είναι τεράστιες και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ακόμη μεγαλύτερες. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις καθυστερήσεις και να επιταχύνει την διαδικασία τοποθέτησης του αγάλματος στο κέντρο της πόλης των Αθηνών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Πότε προτίθεται να τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο των Αθηνών και να μπει ένα τέλος στην πολύχρονη «οδύσσειά» του;