«Χωρίς σύνταξη χιλιάδες επαγγελματίες λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ»

«Χωρίς σύνταξη χιλιάδες επαγγελματίες λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ» Κύριο

Αρ. πρωτ.:79/03.10.2017

Θεσσαλονίκη, 03 Οκτωβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Χωρίς σύνταξη χιλιάδες επαγγελματίες λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ»

Με τις ισχύουσες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) να ρυθμίσουν ή να μειώσουν το ύψος των οφειλών τους στο όριο που ο νόμος επιτρέπει το συμψηφισμό χρέους με το ποσό σύνταξης σε 40 δόσεις. Το όριο συμψηφισμού σήμερα είναι τα 20.000 ευρώ οφειλής, περιλαμβανομένων και των προσαυξήσεων.
Δυστυχώς, όμως, χιλιάδες ασφαλισμένοι, παρότι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, έχουν οφειλές προς τον ασφαλιστικό τους φορέα οι οποίες ξεπερνούν το παραπάνω ποσό, με αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Ως εκ τούτου παραμένουν εγκλωβισμένοι επαγγελματίες οι οποίοι για πολλά χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια οικονομική στενότητα η οποία δεν τους επιτρέπει να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του πλαφόν των 20.000 ευρώ, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των 40 δόσεων, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης όσοι έχουν υψηλές οφειλές στον ΕΦΚΑ;

- Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων;