«Προς νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες στην Ελλάδα;»

«Προς νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες στην Ελλάδα;» Κύριο

Αρ. πρωτ.:9128/28.09.2017

Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Προς Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Προς νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες στην Ελλάδα;»

Από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεμήνυσε την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των Ελληνικών Τραπεζών, προειδοποιώντας παράλληλα για την ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης, άρχισε μια ραγδαία πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζικών μετοχών. Υπό αυτές τις συνθήκες οι επόμενες ημέρες θεωρούνται είναι κρίσιμες, αφού εκτός των απαιτήσεων του Δ.Ν.Τ. αναμένονται και τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν, μάλιστα, παρατηρήσει κανείς την πορεία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες, θα παρατηρήσει ότι ουσιαστικά έχουν καταρρεύσει, με την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση να βρίσκεται επί της ουσίας προ των πυλών.
Από τα υψηλά έτους που κατέγραψαν τη φετινή χρονιά (Alpha Bank 2,29 ευρώ/μετοχή στις 17 Ιουλίου, Πειραιώς 5,32 ευρώ/μετοχή στις 24 Ιουλίου, Eurobank 1,03/μετοχή στις 14 Ιουλίου και Εθνική 0,376 ευρώ/μετοχή στις 16 Αυγούστου), σε διάστημα μόλις δυο μηνών η χρηματιστηριακή αξία των παραπάνω τραπεζών έχει υποχωρήσει περίπου 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank έχει μειωθεί κατά 31% (-1 δισ. ευρώ), της Πειραιώς κατά 57% (-1,3 δισ. ευρώ), της Eurobank κατά 34%
(-0,8% δισ. ευρώ) και της Εθνικής κατά 29% (-1 δισ. ευρώ).
Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρενέβη την κατάλληλη στιγμή, αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ώστε να μπορέσει να διασώσει ένα σημαντικό μέρος από τα κεφάλαια που έχουν ήδη χαθεί το τελευταίο δίμηνο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν σταμάτησε τη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών;

- Εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε βάρος των ελληνικών τραπεζών και της εθνικής μας οικονομίας γενικότερα;

- Εξετάζεται το ενδεχόμενο τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών; Και αν ναι, με ποιόν τρόπο θα γίνει;