«Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης περί μείωσης της ανεργίας»

«Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης περί μείωσης της ανεργίας» Κύριο

Αρ. πρωτ.:8822/18.09.2017

Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Προς Υπουργό:

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης περί μείωσης της ανεργίας»

Επίπλαστοι και χωρίς να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αποδεικνύονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί μείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα κάτω του 22%, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.
Από τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» αποκαλύπτεται ότι ένας μεγάλος αριθμός απασχολούμενων, που υπολογίζεται σε 400.000, εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης που σε πολλές περιπτώσεις είναι μόλις λίγες ώρες εργασίας την εβδομάδα.
Οι περίπου 125.000 από αυτούς είναι επί της ουσίας εργαζόμενοι-άνεργοι, καθώς αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα και δεν είναι καταχωρημένοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ως άνεργοι.
Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι η στατιστική μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα βασίζεται σε κυβερνητικές αλχημείες οι οποίες διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα ενός τεράστιου προβλήματος που απασχολεί σχεδόν κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Έλληνες, στην πλειοψηφία τους νέοι και με πολλά τυπικά προσόντα, έχουν αναζητήσει την τύχη τους σε χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε., αφήνοντας πίσω τους οικογένειες και όνειρα. Παρά το γεγονός ότι θεωρητικά οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, η τάση του brain drain διαρκώς αυξάνεται.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για τα έτη 2012 έως και σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός των οικονομικά ενεργών πολιτών της Ελλάδας;

- Ποιος είναι ο αριθμός αυτών που απασχολούνται με πλήρες ωράριο;

- Πόσες μεταβολές έχουν γίνει σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας που αφορούν πολίτες οι οποίοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού αφού πλέον εργάζονται εκτός Ελλάδος;

- Ποια στοιχεία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανεργίας στην Ελλάδα;