«Εκτός ΕΣΠΑ ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη»

«Εκτός ΕΣΠΑ ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη» Κύριο

Αρ. πρωτ.:7629/26.07.2017

Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2017

Προς Υπουργούς:

-Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εκτός ΕΣΠΑ ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη»

Έρμαιο της κυβερνητικής αδιαφορίας και αναξιοποίητο παραμένει για τρίτο συνεχόμενο χρόνο το σπουδαίο ταφικό μνημείο στο λόφο «Καστά» της Αμφίπολης, αφού η συγκυβέρνηση για τους δικούς της ανεξήγητους λόγους δείχνει να μην επιθυμεί την ανάδειξη και υποστήριξή του.
Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα ο φάκελος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ κρίθηκε «ανώριμος» και φυσικά το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε, παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ ότι όλα ήταν έτοιμα.
Η απόρριψη αυτή είχε ως φυσικό επακόλουθο την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να απεντάξει το έργο από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», αφού δεν μπορούσε να δεσμεύει επ' άπειρο τα χρήματα του κοινοτικού πακέτου.
Όπως όλα δείχνουν, εξαιτίας της αδιαφορίας ή αδυναμίας του αρμόδιου Υπουργείου, χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος όσον αφορά στην αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού μνημείου, το οποίο δυστυχώς από τον Ιανουάριο του 2015 έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποιος έχει την ευθύνη για τον «ανώριμο», πρόχειρο και ελλιπή φάκελο του έργου και τι ευθύνες προβλέπεται να αποδοθούν;

- Ύστερα από αυτήν την αρνητική εξέλιξη, με ποιόν τρόπο προτίθεται η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση των εργασιών;

- Ποιο είναι το οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών στον τύμβο του λόφου Καστά;