Παραμένει ακτοπλοϊκά απομονωμένη η Θεσσαλονίκη

Παραμένει ακτοπλοϊκά απομονωμένη η Θεσσαλονίκη Κύριο

Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2017

Αρ. Πρωτ.:7396/19.07.2017

Προς Υπουργό:
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Παραμένει ακτοπλοϊκά απομονωμένη η Θεσσαλονίκη»

Μία ακόμα τουριστική περίοδος, η οποία μάλιστα βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της, βρίσκει τη Θεσσαλονίκη ακτοπλοϊκά απομονωμένη από τα νησιά του Αιγαίου. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κομβικό σημείο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πύλη εισόδου τουριστών από τα Βαλκάνια προς τα νησιά του Αιγαίου, παραμένει αναξιοποίητο εδώ και χρόνια σε μία κατάσταση που φαίνεται να παγιώνεται.
Καθώς δεν υπάρχουν πλοία που να εκτελούν δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι ταξιδιώτες και οι πολίτες αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα λιμάνια, όπως της Καβάλας, του Βόλου, της Ραφήνας, του Πειραιά προκειμένου να ταξιδέψουν προς κάποιο νησιωτικό προορισμό. Πέρα από την ταλαιπωρία που υπόκεινται οι ταξιδιώτες και τουρίστες αυξάνονται τόσο ο χρόνος του ταξιδιού όσο και το κόστος των διακοπών τους και των μετακινήσεων.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κόμβο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων προσελκύοντας ταξιδιώτες και τουρίστες από τις όμορες χώρες. Στον αντίποδα σήμερα χάνονται θέσεις εργασίας και έσοδα από τον τουρισμό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποιος είναι ο προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου για τον ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε την επόμενη τουλάχιστον καλοκαιρινή περίοδο να αποτελέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κόμβο με τα νησιά του Αιγαίου;