Αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς δεκάδες χιλιάδες παιδιά

Αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς δεκάδες χιλιάδες παιδιά Κύριο

Αρ. πρωτ.:7183/12.07.2017

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2017

Προς Υπουργούς:

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
-Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς δεκάδες χιλιάδες παιδιά»

Απόγνωση προκαλεί σε χιλιάδες οικογένειες, που καλύπτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ο αποκλεισμός των παιδιών τους από τους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2017-2018.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που υλοποιεί το σχετικό πρόγραμμα, φέτος υποβλήθηκαν πανελλαδικά 147.773 αιτήσεις και από αυτές κρίθηκαν έγκυρες οι 132.983.
Δεδομένου όμως ότι η εγκριθείσα δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 205.000.000 ευρώ, δικαιούχοι voucher για τη νέα περίοδο θα είναι μόλις 92.231 παιδιά. Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη ότι τουλάχιστον 10.000 voucher δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα αφού δεν αντιστοιχούν σε διαθέσιμες θέσεις (κυρίως σε ακριτικά νησιά), τελικά περισσότερα από 50.000 παιδιά που δικαιωματικά θα έπρεπε να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεν θα βρουν μια θέση σε παιδικούς σταθμούς την τρέχουσα περίοδο.
Επιπρόσθετα, πέρα από το γεγονός ότι απαιτούνται περίπου 300.000.000 ευρώ για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός προγράμματος, η «οριζόντια» κατανομή των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσφερόμενες θέσεις δημιούργησε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση για χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες δεν γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν με τα παιδιά τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών;

- Προβλέπεται να γίνει ανακατανομή των περίπου 10.000 voucher που δεν έχουν αντίκρισμα σε περιοχές που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλες ανάγκες, ωστόσο καλύφθηκε μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτούντων;

- Υπάρχει πρόγραμμα δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών με γεωγραφική στόχευση, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τις επόμενες σχολικές περιόδους οι αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται κατά τόπους;