Πλεόνασμα υποσχέσεων από την Κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Θερμαϊκού

Πλεόνασμα υποσχέσεων από την Κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Θερμαϊκού Κύριο

Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2017
Αρ. Πρωτ.:6615/23.06.2017

Προς Υπουργό:
-Εσωτερικών
-Υποδομών και Μεταφορών
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Πλεόνασμα υποσχέσεων από την Κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Θερμαϊκού»

Δέκα εφιαλτικούς μήνες μετά τη βιβλική καταστροφή που έπληξε τον Δήμο Θερμαϊκού και τις εικόνες χάους που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες, η Κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι διαθέτει πλεόνασμα υποκρισίας και τεράστιο έλλειμμα αποτελεσματικότητας.
Παρά τις κυβερνητικές φιέστες που στήθηκαν αμέσως μετά τις καταστροφές, αλλά και τις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις που ακούστηκαν από τους τότε Υπουργούς που επισκέφθηκαν την περιοχή (Κουρουμπλής, Μάρδας, Χαρίτσης), καθώς και τον τότε Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο και σημερινό αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Πολιτεία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πληγέντες κατοίκους με την αναλγησία της.
Όπως μου καταγγέλλει, μάλιστα, η επιτροπή πλημμυροπαθών του Δήμου Θερμαϊκού, παρά το γεγονός ότι οι πληγείσες περιοχές έχουν κηρυχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υποσχέσεις για άμεση ανακούφιση και αποζημίωση των πληγέντων παραμένουν έωλες και φυσικά ανεφάρμοστες.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες ζητούν συνεχώς πρόσθετα στοιχεία από τον Δήμο Θερμαϊκού για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, στοιχεία που παρά το ότι άμεσα παρέχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού, η εκταμίευσή της καθυστερεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, αναλυτική καταγραφή των ζημιών δεν οδήγησε στην άμεση αποκατάστασή τους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών μέτρων αποδεικνύεται ότι είναι κατώτερα των αναμενομένων, μιας και δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιο λόγο καθυστερεί η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης προς τον Δήμο Θερμαϊκού;

-Πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών;

-Έχουν καταγραφεί και οριοθετηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων οι περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού που έχουν πληγεί σημαντικά από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου;

-Πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να διευκολύνει την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή;