Σε έξαρση το ζήτημα των Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Σε έξαρση το ζήτημα των Ρομά στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2017
Αρ. Πρωτ.:6580/22.06.2017

Προς Υπουργό:
-Εσωτερικών
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε έξαρση το ζήτημα των Ρομά στη Θεσσαλονίκη»

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται να έχει λάβει η κατάσταση που επικρατεί με τους Ρομά στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό με το θάνατο του 11χρονου στο Μενίδι.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι ποινικοί Ρομά φαίνεται να έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους, αφού από τις μικροκλοπές και την πώληση μετάλλων που έκαναν κάποτε, πλέον έχουν προχωρήσει στην διακίνηση ναρκωτικών και στη διάπραξη οργανωμένων κλοπών, με απώτερο στόχο μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σε περιοχές όπως ο Δενδροπόταμος, η Χαλκηδόνα, ο Εύοσμος και τα Υψώματα Διαβατών, όπου διαμένουν οι περισσότεροι Ρομά, τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα και με τους κατοίκους να εκφράζουν διαρκώς τις αντιδράσεις τους, αλλά δίχως αποτέλεσμα.
Ακόμα και ο Πρόεδρος της συνομοσπονδίας ΡΟΜ «Ελλάν Πασέ», κ. Βασίλης Πάντζιος, παραδέχτηκε σε δήλωσή του την κατοχή και χρήση όπλων από Ρομά στους αντίστοιχους καταυλισμούς. Παρά τις προσπάθειες που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς από την Πολιτεία για την καταπολέμηση του προβλήματος και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, η κατάσταση εμφανίζει έντονα στοιχεία επιδείνωσης και δημιουργεί προβληματισμό, μα και φόβο, στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Έχετε επίγνωση των συνθηκών που επικρατούν αυτήν την περίοδο;

-Τι προτίθεστε να πράξετε με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος;