Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Κύριο

Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2017
Αρ. Πρωτ.:6500/20.06.2017

Προς Υπουργό:
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης»

Η μοίρα του ιστορικού κτιρίου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα Θεσσαλονίκης πέρασε διάφορα στάδια: Αρχικά στην εγκατάλειψη, μετά στους καταληψίες και στη συνέχεια στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ύστερα από απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτριος Καρέλλας, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε το παραπάνω οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου να επιστρέψει στην κυριότητα του Υπουργείου, προκειμένου να αξιοποιηθεί από το Κράτος.
Όταν το 2011 το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, προβλεπόταν η ανέγερση πενταόροφου Ιδρύματος χρονίως πασχόντων. Το σχέδιο αυτό παρακωλύθηκε, καθώς το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια όταν αυτό εκκενώθηκε από τους καταληψίες και επέστρεψε στην Εκκλησία, δόθηκε η δυνατότητα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην κατεδάφιση του.
Παράλληλα, ενδιαφέρον για το οικόπεδο έδειξε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος διεκδίκησε και εκείνος με τη σειρά του το ακίνητο, προκειμένου να δημιουργήσει χώρους για την πραγματοποίηση δράσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο κ. Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Παναγιώτατο ότι σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η άδεια παραχώρησής του οικοπέδου για να κτιστεί το ίδρυμα χρονίως πασχόντων, τότε θα παραχωρούνταν στη Μητρόπολη κάποιος άλλος χώρος εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος για τον σκοπό αυτό.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Ποια θα είναι τελικά η τύχη του οικοπέδου του πρώην ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης;

-Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση ακυρώσει την παραχώρηση, πώς σχεδιάζει να το αξιοποιήσει;

-Εφόσον η Κυβέρνηση αξιοποιήσει το οικόπεδο, ποια θα είναι η χρήση του;

-Τι προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ποιο αναμένεται να είναι το κόστος του έργου και ποια η πηγή χρηματοδότησής του;

-Υπάρχει βούληση από πλευράς Πολιτείας να παραχωρήσει κάποιο άλλο ακίνητο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει στην κατασκευή του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων; Και αν ναι, ποιο οικόπεδο θα της παραχωρήσει;