«Εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

«Εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο» Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 6369/14.06.2017

Αθήνα, 14-6-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κονιόρδου
Υπόψη Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη

ΘΕΜΑ: «Εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε 13 ερωτήσεις που του έχω υποβάλει έως σήμερα έχει απαντήσει μόλις σε 4 απαξιώνοντας πλήρως τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Την ίδια στάση τήρησε και ως προς την ερώτησή μου, που κατέθεσα στις 26/4/2017, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την πρόθεση του να προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές κατά απαίτηση των ΟΥΕΦΑ/ΦΙΦΑ.
Υποχρεώνομαι να επανέλθω σήμερα καθώς δεν έχω λάβει καμία σχετική απάντηση, ενώ επιπλέον έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Υφυπουργού με τους αξιωματούχους των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών στις 18/5.
Παράλληλα πλήθος δημοσιευμάτων προαναγγέλλουν την επαναφορά εκλογικών συστημάτων μειωμένης αντιπροσωπευτικότητας και την κατάργηση διατάξεων που θεωρείται ότι πλήττουν το αυτοδιοίκητο. Επίσης κάνουν λόγο για τελεσίγραφο των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ και απειλές για ποδοσφαιρικό grexit και μόνιμη επιτροπεία, ακόμη και μετά την εκλογή αιρετής διοίκησης .
Ο κ. Βασιλειάδης στις συνεντεύξεις του, τις οποίες καταφανώς προτιμά από την κοινοβουλευτική διαδικασία, αποφεύγει να δώσει σαφές στίγμα για το περιεχόμενο των αλλαγών που θα φέρει στη Βουλή και αρκείται στις γνωστές γενικόλογες διαπιστώσεις και ευχολόγια. Παράλληλα νομοθετεί κατά την πάγια τακτική του, αποσπασματικά με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.

Την ίδια ώρα:
- Η θητεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής(ΠΔΕ) της ΕΠΟ έχει λήξει (31 Μαΐου) και ουδείς μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.
- Ο αθλητικός νόμος, για τον οποίο ο κ. Υφυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση των ζητημάτων του ποδοσφαίρου, αγνοείται.
- Το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να ταλανίζεται από τα ίδια προβλήματα και να ταλαιπωρείται από τις ίδιες παθογένειες. Τα τελευταία γεγονότα τόσο στους αγώνες του Πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου, το αποδεικνύουν περίτρανα.

Επειδή ο φίλαθλος κόσμος δικαιούται να γνωρίζει με ποιο τρόπο χειρίζονται τα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου οι ιθύνοντες του ελληνικού αθλητισμού και που το οδηγούν, καλείται ο κ. Υφυπουργός να απαντήσει επί τέλους επί της ουσίας και χωρίς περιστροφές:

- Ποιες διατάξεις του έχει ζητηθεί από τις ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ να αποσύρει που κατά τη γνώμη τους θίγουν το αυτοδιοίκητο; -

- Προτίθεται να νομοθετήσει την εφαρμογή εκλογικού συστήματος μειωμένης αντιπροσωπευτικότητας, σε πλήρη αντίφαση με όσα έχει ο ίδιος δηλώσει περί «διευρυμένης εκλογικής βάσης»;

- Έχει προτείνει ο ίδιος ή έχει αποδεχθεί απαίτηση των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ για την παραμονή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επιτροπεία, ακόμη και μετά την ανάδειξη αιρετής διοίκησης;

- Για ποιο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η ΠΔΕ, και πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ανδριανός Ιωάννης
Αραμπατζή Φωτεινή
Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
Βαγιωνάς Γεώργιος
Βούλτεψη Σοφία
Γεωργαντάς Γεώργιος
Δαβάκης Αθανάσιος
Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος)
Καραμανλή Άννα
Καράογλου Θεόδωρος
Καρασμάνης Γεώργιος
Κασαπίδης Γεώργιος
Κοντογεώργος Κωνσταντίνος
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Κουτσούμπας Ανδρέας
Μπουκώρος Χρήστος
Μπούρας Αθανάσιος
Οικονόμου Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
Παπακώστα - Σιδηροπούλου Αικατερίνη
Σκρέκας Κωνσταντίνος
Φωτήλας Ιάσων