Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ

Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 6239/8-6-17

Αθήνα, 8/6/2017

EΡΩΤΗΣΗ

- Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ


Η αειφόρος αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, με βασικό σκοπό τη γεωλογική μελέτη της χώρας, την έρευνα και την αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων) και υπόγειων νερών. Αν και η προσφορά του είναι αναγνωρισμένη στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας για εξήντα και πλέον χρόνια, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές καταστάσεις και ελλείψεις, στις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΕΝΛ κωφεύει, και κατά τη συνήθη πια πρακτική αδρανεί.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρχές Ιουνίου του 2017 το ΙΓΜΕ:
• Δεν έχει διοίκηση λόγω παραίτησης της προηγούμενης εξαιτίας της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Ινστιτούτου για την υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών εφετειακών αποφάσεων βάσει προηγούμενης αμετάκλητης απόφασης Αρείου Πάγου, για τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζόμενους του Ινστιτούτου
• Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τουλάχιστον δύο μήνες
• Είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο εξαιτίας της κωλυσιεργίας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει, τη στελέχωση του φορέα με νέο προσωπικό και την έναρξη εκτέλεσης των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ,
• Βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης και έναρξης των έργων του ΣΕΣ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000€ (Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Υπόγεια Ύδατα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα), που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει.
• Ελλείψει πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, το Ινστιτούτο έχει σταματήσει όλα τα έργα του υπέρ τρίτων (πχ γεωθερμία στην Ηράκλεια Ν.Σερρών, ερευνητικές μελέτες για οδικά δίκτυα στην Ήπειρο, κατολισθήσεις στην Πελοπόννησο, ΧΥΤΥ Γραμματικού, Υδροδότηση Αγ. Θεοδώρων κλπ.) με αποτέλεσμα να εκτίθεται στους φορείς που του αναθέτουν ερευνητικά έργα και να υποβαθμίζεται το κύρος του.
Η απάντηση για το μέλλον του ΙΓΜΕ από το Υπουργείο φαίνεται να καθυστερεί εγκληματικά και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπάρχει μόνο μια μετέωρη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη στο τέλος Μαΐου 2017, περί νομοθετικής ρύθμισης σε ένα μήνα που θα καταργήσει το σημερινό ΙΓΜΕ, θα βάλει Διοίκηση στο νέο ευέλικτο ΙΓΜΕ, ώστε ενδεχόμενα τον Ιούλιο του 2017 να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα γίνει με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του ινστιτούτου προς προμηθευτές και πιστωτές.
Στην πράξη ο κ. Σταθάκης χωρίς κάποιο σαφές σχέδιο στα χέρια του, απάντησε σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συνδικάτου των εργαζομένων, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξαναπληρωθούν τον Ιούλιο του 2017, με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, αδιαφορώντας για το πώς αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν και θα καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για το ΙΓΜΕ;

2. Τι σημαίνει νέο και ευέλικτο ΙΓΜΕ;

3. Τι θα γίνει με τα εν εξελίξει έργα του ΙΓΜΕ;

4. Πως θα ικανοποιηθούν οι υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ;

5. Γιατί καθυστερεί η έναρξη των έργων του ΣΕΣ 2014-2020 που προορίζονται για το ΙΓΜΕ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ:

Κώστας Σκρέκας

Θεόδωρος Καράογλου

Κώστας Κατσαφάδος

Ελευθέριος Αυγενάκης

Βασίλειος Γιόγιακας

Γεώργιος Καρασμάνης

Ιωάννης Αντωνιάδης

Δημήτριος Σταμάτης

Ιωάννης Κεφαλογιάννης

Χρήστος Μπουκώρος

Χαράλαμπος Αθανασίου

Μαρία Αντωνίου

Μάνος Κόνσολας

Αθανάσιος Μπούρας

Χρήστος Κέλλας

Αναστάσιος Δημοσχάκης

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Βασίλειος Οικονόμου

Αθανάσιος Δαβάκης

Γεώργιος Βαγιωνάς

Άννα Καραμανλή

Γεώργιος Βλάχος

Ιάσονας Φωτήλας

Συμεών Κεδίκογλου

Δημήτριος Κυριαζίδης

Γεώργιος Στύλιος

Νίκη Κεραμέως

Κώστας Βλάσης

Στέργιος Γιαννάκης

Κωνσταντίνος Τζαβάρας

Γεώργιος Γεωργαντάς

Ανδρέας Κατσανιώτης

Κωνσταντίνος Γκιουλέκας

Γεώργιος Κουμουτσάκος

Αθανάσιος Καββαδάς

Χρίστος Δήμας

Φωτεινή Αραμπατζή

Έλενα Ράπτη