Επισφαλής η λειτουργία των κλιβάνων αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Επισφαλής η λειτουργία των κλιβάνων αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων του νοσοκομείου ΚΑΤ. Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 5876/25.05.2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Επισφαλής η λειτουργία των κλιβάνων αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με καταγγελίες, στο Νοσοκομείο ΚΑΤ οι κλίβανοι αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων χαρακτηρίζονται ως άκρως επισφαλείς και επικίνδυνοι στη λειτουργία τους αφού δεν μπορεί να διασφαλιστεί η σωστή αποστείρωση των αντικειμένων που κλιβανίζονται.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις και ενοχλήσεις του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου στη Διοίκηση για το τόσο σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία απάντηση.
Συγκεκριμένα, έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις 4/3/17, ο νεώτερος κλίβανος του 2001, ο οποίος έβγαζε το 50% της δουλειάς, τέθηκε εκτός λειτουργίας. Όμως, είναι αμφίβολο αν, με τα υπόλοιπα 3 απαρχαιωμένα μηχανήματα που βρίσκονται στο Νοσοκομείο και συμπληρώνουν τη διαδικασία κλιβανισμού, αποστειρώνονται τα αντικείμενα και τα χειρουργικά εργαλεία, καθώς κατά το τελικό στάδιο δημιουργίας κενού αέρος, δεν υπάρχει δείκτης μέτρησης της πίεσης ώστε να επιβεβαιωθεί η επίτευξη ατμοσφαιρικών συνθηκών αποστείρωσης. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι οι ατμοί των κλιβάνων υγροποιούνται και μετατρέπονται σε τρεχούμενο νερό, διαπερνώντας το πάτωμα του 1ου ορόφου, τίθεται θέμα στατικότητας του κτηρίου.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάστε:

1. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να επιδιορθωθεί το πρόβλημα του βασικού και νεώτερου κλιβάνου το οποίο και βρίσκεται εκτός λειτουργίας;
2. Μπορείτε να δηλώσετε με σιγουριά ότι η αποστείρωση των αντικειμένων και των χειρουργικών εργαλείων που κλιβανίζονται από τα 3 παλαιότερα μηχανήματα γίνεται σωστά;

ΟI ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ