«Χωρίς σύστημα τηλεανίχνευσης πυρκαγιών παραμένει το Σέιχ-Σου»

«Χωρίς σύστημα τηλεανίχνευσης πυρκαγιών παραμένει το Σέιχ-Σου» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 26 Μαΐου 2017
Αρ. Πρωτ.:5918/26.05.2017

Προς Υπουργό:
-Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς σύστημα τηλεανίχνευσης πυρκαγιών παραμένει το Σέιχ-Σου»

Το 2010 εγκαταστάθηκε στο περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου σύστημα τηλεανίχνευσης πυρκαγιών, το κόστος του οποίου σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήλθε στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα να διαλύεται σταδιακά, αφού πολλά μέρη του έχουν αφαιρεθεί, φθαρεί ή απαξιωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αρνείται να παραλάβει και να λειτουργήσει το Σύστημα γιατί δεν έχει δώσει αρχικά έγκριση για την εγκατάστασή του, ενώ και το αρμόδιο Υπουργείο αδυνατεί να διαθέσει κονδύλι για την αποκατάσταση των ζημιών και δεν θέλει να παραλάβει ένα μισοκατεστραμμένο σύστημα. Οι κάμερες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός εγκαταστάθηκαν και λειτούργησαν δοκιμαστικά από ανάδοχο εταιρεία, με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Εκτός των ανωτέρω, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αφού δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση στο υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες. Για το θέμα αυτό έχουν σταλεί σχετικές επιστολές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εσωτερικών και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει απάντηση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το σύστημα τηλεανίχνευσης πυρκαγιών στο Σέιχ-Σου;

-Ποιος θα αποκαταστήσει τις ζημιές και ποιο το ύψος αυτών;

-Ποιες υπηρεσίες τελικά θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα και ποιος θα είναι ο ρόλος κάθε μίας από αυτές;