«Περικοπή σύνταξης λόγω αγροτικής δραστηριότητας»

«Περικοπή σύνταξης λόγω αγροτικής δραστηριότητας» Κύριο

Αρ. πρωτ.:5875/25-05-2017

Θεσσαλονίκη, 25 Μαΐου 2017

Προς Υπουργό:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Περικοπή σύνταξης λόγω αγροτικής δραστηριότητας»

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης, ορίζεται ότι όσοι αγρότες υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/01/2017 και μετά δεν θα υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους λόγω αγροτικού εισοδήματος ή ακόμη και επιδότησης. Όσοι ασκούν δραστηριότητα στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα δεν υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξής τους. Το ζήτημα που προκύπτει και οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει είναι για τους συνταξιούχους άλλων ταμείων, που έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/01/2017.
Το παραπάνω θέμα απασχολεί μερίδα συνταξιούχων άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ), που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Για αυτό το λόγο το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει άμεσα να διευκρινίσει και να επεκτείνει το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων στους συνταξιούχους άλλων ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επεκτείνει τη ρύθμιση της μη περικοπής των συντάξεων σε ασφαλισμένους άλλων Ταμείων, που φέρουν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα;