Εκπρόθεσμη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά ΠΓΕ

Εκπρόθεσμη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά ΠΓΕ Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 440/4818

04-04-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς
τους Υπουργούς:

• Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου

• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Θέμα: «Εκπρόθεσμη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά ΠΓΕ»

Κύριοι Υπουργοί,

Στις 30 Μαρτίου 2017, η Κυβέρνησή σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε το νέο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης.

Αντικείμενο της συζήτησης, σύμφωνα και με την κοινοτική διαδικασία υιοθέτησης της πρότασης Κανονισμού, ήταν η διατύπωση γνώμης, αντιρρήσεων ή και ενστάσεων της χώρας μας ως κράτους – μέλους της ΕΕ στις νέες ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αναγνωριστεί στην κατηγορία των γεωγραφικών επενυμιών (κανονισμός 110/2008), το «Τσίπουρο Μακεδονίας», το «Τσίπουρο Θεσσαλίας», το «Τσίπουρο Τυρνάβου» και η «Τσικουδιά Κρήτης», η «Μαστίχα Χίου», ενώ αναγνωρίστηκε η αποκλειστική επωνυμία, η επωνυμία ούζο.

Ωστόσο με έκπληξη πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, ότι η Κυβέρνηση έφερε την εν λόγω συζήτηση στη Βουλή μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας (10-3-2017) που όριζε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καταληκτική! Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα η Κυβέρνηση και της σημασίας που δίνει στα εν λόγω προϊόντα.

Έστω και έτσι, την ανικανότητα και την αβελτηρία της Κυβέρνησης την κάλυψε η υπεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Που στη συζήτηση στη Βουλή επικεντρώθηκε σε αλλαγές του σχεδίου κανονισμού που να ενισχύουν την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και όχι να την αποδυναμώνουν. Και αναδείξαμε τρία, κυρίως, σημεία, που χρήζουν βελτίωσης:

-τη διαφύλαξη της υφιστάμενης ευελιξίας στο κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων, ώστε να μην επιβαρύνεται με υπέρμετρο διοικητικό βάρος, γραφειοκρατία και οικονομικό κόστος η αναγνώριση γεωγραφικών ενδείξεων.

-τη διασφάλιση της προστασίας υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων μέσω του σχετικού μητρώου, το οποίο θα μπορεί να αναθεωρείται όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά με τη συνεργασία Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επιβάλλουν οι αρχές δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

-τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις, αναφορικά με τη δυνατότητα εμφιάλωσης στον τόπο παραγωγής, ώστε και η γεωγραφική προέλευση να προστατεύεται και η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας να μην παραβιάζεται. Άλλωστε οι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν για τον κίνδυνο νοθείας, αντιγραφής ή υποβάθμισης των ελληνικών παραδοσιακών ποτών εξαιρετικής ποιότητας, από το σχέδιο του εν λόγω κανονισμού εξ αιτίας της ταύτισης των 2 διακριτών εννοιών, της συσκευασίας και της εμφιάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα που εγείρονται είναι τα ακόλουθα:

Εάν η Κυβέρνηση σε γνώση της έφερε τη συζήτηση εκπρόθεσμα, τότε εμπαίζει την Εθνική Αντιπροσωπεία καλώντας την να γνωμοδοτήσει εκ των υστέρων, ως μη ακουόμενη.
Εάν πάλι αγνοούσε ότι έχασε την προθεσμία, τότε η ανικανότητά της καθίσταται επικίνδυνη.
Το μόνο βέβαιο δυστυχώς, είναι ότι με απόλυτη ευθύνη της στέρησε από την χώρα μας την ευκαιρία να διαμορφώσει εγκαίρως τις ελληνικές θέσεις για τον Κανονισμό και να ζητήσει ουσιαστικές τροποποιήσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως το έκαναν άλλα κράτη – μέλη (Ιρλανδία, Ιταλία).

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Το σχέδιο του νέου κοινοτικού κανονισμού αφορά άμεσα τον κλάδο παραγωγής αλκοολούχων ποτών της χώρα μας. Έναν κλάδο κατ' εξοχήν εξαγωγικό, με ποσοστό της τάξης του 65%, έναν κλάδο, το 70% της συνολικής παραγωγής του οποίου, αντιπροσωπεύεται από τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης

Δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας του κλάδου στην Ελλάδα, ούτε να μεταφερθεί εκτός χώρας σημαντική προστιθέμενη αξία.

Οι γνωμοδοτήσεις των Εθνικών Κοινοβουλίων συν-διαμορφώνουν τις θέσεις των κρατών – μελών και των κοινοτικών οργάνων.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1. Γιατί φέρατε προς συζήτηση το Σχέδιο Κανονισμού της ΕΕ εκπρόθεσμα, 20 ολόκληρες ημέρες μετά την καταληκτική προθεσμία που έδινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (10-3-2017);

2. Ποιες ήταν οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν (αν διατυπώθηκαν) στα κοινοτικά όργανα κατά τη διάρκεια του αρχικού σχεδιασμού του Κοινοτικού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά; Παρακαλούμε για την κατάθεση των σχετικών πρακτικών και εγγράφων.

3. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε, έστω και στο και 5' την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στα ελληνικά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά στο πλαίσιο των ως άνω προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για βελτίωση του σχετικού Κοινοτικού Κανονισμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναστασιάδης Σάββας
Ανδριανός Ιωάννης
Αντωνιάδης Ιωάννης
Αντωνίου Μαρία
Αραμπατζή Φωτεινή
Βαγιωνάς Γεώργιος
Βεσυρόπουλος Απόστολος
Βούλτεψη Σοφία
Γεωργαντάς Γεώργιος
Γεωργιάδης Σπυρίδων - Άδωνις
Γιαννάκης Στέργιος
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος)
Καραμανλή Άννα
Καράογλου Θεόδωρος
Κέλλας Χρήστος
Κεφαλογιάννη Όλγα
Κόνσολας Εμμανουήλ (Μάνος)
Κουμουτσάκος Γεώργιος
Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
Μπουκώρος Χρήστος
Μπούρας Αθανάσιος
Οικονόμου Βασίλειος
Σκρέκας Κωνσταντίνος
Στύλιος Γεώργιος
Φωτήλας Ιάσων
Χαρακόπουλος Μάξιμος