"Ντοκουμέντα" διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότηση του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής

"Ντοκουμέντα" διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότηση του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 306/3802

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2017

Προς τους:
-Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
-Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη
-Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΘΕΜΑ: "Ντοκουμέντα" διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότηση του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής

Η Εφημερίδα το "To Bήμα της Κυριακής" στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου 2017, δημοσίευσε αποσπάσματα της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ως κεντρική εποπτεύουσα αρχή των Ελληνικών τραπεζών, η οποία πλέον εκκρεμεί ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης.

Αφετηρία της εν λόγω μηνυτήριας αναφοράς αποτέλεσαν τα ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος και του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), με βάση τα οποία διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο «έλεγχος» της τράπεζας.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις δόθηκαν δάνεια σε εταιρίες, παρά το ότι είχαν υψηλή διαβάθμιση πιστωτικού κινδύνου, τα οποία μάλιστα τιμολογήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της Τράπεζας για αντίστοιχες εταιρείες.
Μεταξύ των εταιριών αυτών είναι και η κατασκευαστική εταιρία "Τοξότης Α.Ε." του κ. Καλογρίτσα, η οποία από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έλαβε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 39 δάνεια, μόνο το 2015.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 11 εκατ. Ευρώ με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής. Η δανειοδότηση της εταιρείας εκτοξεύτηκε σε λιγότερο από 20 ημέρες από 10 εκ. ευρώ σε 100 εκ. ευρώ, με δύο διαδοχικές αυξήσεις του πιστωτικού ορίου της. Ειδικότερα, στις 28.04.2015 το πιστωτικό όριο της εταιρίας "Τοξότης Α.Ε." από 10 εκατ. ευρώ αυξήθηκε σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου 2015 αυξήθηκε έτι περαιτέρω από 50 εκατ. ευρώ σε 100 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, η εν λόγω εταιρία, σε μία εποχή που οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είχαν εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, κατάφερε χωρίς σχετική αιτιολογημένη απόφαση της Τράπεζας να δεκαπλασιάσει το πιστωτικό της όριο και έλαβε προνομιακά δάνεια, ακόμη και κάτω του τραπεζικού κόστους.
Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, σκιαγραφούν ένα πρωτοφανές πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την Κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του "Τριγώνου της Διαπλοκής" που οικοδόμησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ.Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την Επιτροπή Παππά για μία από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες. Ενός επιχειρηματία, που πέραν των άλλων ελέγχεται για μια σειρά παράνομων συμπεριφορών που περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων και έκδοση εικονικών τιμολογίων σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.
Τώρα, η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία θα διερευνήσει σε βάθος τις πτυχές της υπόθεσης που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς οι εν λόγω συμπεριφορές δεν καταγγέλλονται από έναν απλό πολίτη, αλλά την αρμόδια τοπική αρχή.
Ωστόσο, η δράση του εκλεκτού εργολάβου που εξακολουθεί να παίρνει το ένα έργο μετά το άλλο και παράλληλα εκδίδει έντυπα που εκτελούν συμβόλαια σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, δεν σταματά στην προνομιακή δανειοδότηση από την Τράπεζα Αττικής και την ανάληψη δημοσίων έργων από τον κουμπάρο του υπουργό κ. Σπίρτζη.
Παρά το γεγονός ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν στον κ. Καλογρίτσα εξετάζονται από την ελληνική δικαιοσύνη, ο ίδιος, φέρεται να ασκεί ακόμη και σήμερα πιέσεις στη νέα διοίκηση και τα στελέχη της Τράπεζας Αττικής, προκειμένου να επεκταθεί η δανειοδότησή του και πέραν του πιστωτικού του ορίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "ΣΚΑΪ" στις 28.02.2017, η εταιρεία «Τοξότης» ζητούσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μάλιστα με πιεστικό τρόπο, από την Attica Bank, παρά το σάλο που ξεσήκωσε ο πακτωλός δανειοδοτήσεων με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις.
Φέρεται μάλιστα ότι το συγκεκριμένο αίτημα, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το τέταρτο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, για το οποίο, όπως και για τα τρία προηγούμενα, κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία Τοξότης.
Η διοίκηση της τράπεζας αναγκάστηκε να απαντήσει με μία οργισμένη επιστολή, στην οποία γίνεται λόγος ακόμη και για απειλές σε βάρος στελεχών της, ενώ όχι απλά αρνείται τη χορήγηση νέων δανείων, αλλά επισημαίνει την υποχρέωση της εταιρίας να προσαρμόσει το πιστωτικό της όριο από τα 108 εκ. ευρώ που είναι σήμερα και έχει εξαντληθεί, στα 100 εκ. ευρώ εντός το 2017.
Παράλληλα, η τράπεζα έθεσε ζήτημα ικανότητας εκτέλεσης των δημοσίων έργων που έχει αναλάβει η εταιρία προειδοποιώντας ότι «Εάν δεν είσθε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχετε αναλάβει είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων Τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και να αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας, άλλοι αξιόπιστοι φορείς».
Πέραν αυτού, στην επιστολή της η Τράπεζα Αττικής, αναφέρεται και στο χορό των εκατομμυρίων που ήταν έτοιμος να σπαταλήσει σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, ο παρ'ολίγον καναλάρχης με τα βοσκοτόπια και εκδότης της εφημερίδας "DOCUMENTO" κ. Καλογρίτσας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν συνεχισθεί η συμπεριφορά του αυτή, η τράπεζα θα ζητούσε τον οικονομικό και νομικό έλεγχο του ομίλου.
Η τράπεζα μάλιστα ρώτησε τους Χρήστο και Γιάννη Καλογρίτσα με ποια λογική στέλνουν απειλητικά και απαράδεκτα μηνύματα και επιστολές στα στελέχη της, μια πρακτική που όχι απλά δεν συνηθίζεται, αλλά και που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επισύρει και ποινικές κυρώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής; Να κατατεθεί αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς.

2. Σε ποιο αίτημα των κ.κ. Χρήστου και Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα απάντησαν τα στελέχη της Τράπεζας Αττικής με την επιστολή στην οποία ισχυρίζονται ότι δέχονται πιέσεις από τους δύο επιχειρηματίες; Να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία μεταξύ της "ΤΟΞΟΤΗΣΑ.Ε." και της Τράπεζας Αττικής.

3. Έχουν χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια που έχει λάβει η "ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε." και ο κ.Καλογρίτσας από την Τράπεζα Αττικής, καθ'οιονδήποτε τρόπο, μέσα ενημέρωσης;

4. Βάσει ποιών αποφάσεων και με ποια αιτιολογία αυξήθηκε το πιστωτικό όριο της εταιρίας "ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε." από την Τράπεζα Αττικής; Να κατατεθούν τόσο οι σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων οργάνων όσο και οι σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Εγκρίσεων της Τράπεζας.

5. Ποιες εξασφαλίσεις δόθηκαν; Να δοθούν όλες οι σχετικές συμβάσεις και για την αύξηση του πιστωτικού ορίου και για την παροχή εξασφαλίσεων.

6. Πόσες εγγυητικές καλής εκτέλεσης χορήγησε τα έτη 2015,2016,2017 η Τράπεζα Αττικής σε επιχειρήσεις συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα;

7. Πόσα έργα έχουν ανατεθεί στις τεχνικές επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα από το 2015 εώς και σήμερα και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας.

8. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης προκειμένου να διασφαλίσει την εκτέλεση των έργων που έχει κηρυχθεί προσωρινός μειοδότης η κοινοπραξία "Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών" του κ. Καλογρίτσα;

9. Nα κατατεθεί αντίγραφο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που υπέβαλε η κοινοπραξία "Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών" για το 4ο τμήμα (Κυλλήνη-Βάρδα) του αυτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργος.

10. Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που η αρμόδια επιτροπή της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξέτασε και έκρινε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε το «το πόθεν έσχες», προκειμένου να τον ανακηρύξει ως ΟΡΙΣΤΙΚΟ υπερθεματιστή.

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

1. Αναστασιάδης Σάββας
2. Ανδριανός Ιωάννης
3. Αντωνιάδης Ιωάννης
4. Αντωνίου Μαρία
5. Βαγιωνάς Γεώργιος
6. Βλάσης Κωνσταντίνος
7. Κυριαζίδης Δημήτριος
8. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
9. Βεσυρόπουλος Απόστολος
11. Μπουκώρος Χρήστος
12. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
13. Καραγκούνης Κωνσταντίνος
14. Μπούρας Αθανάσιος
15. Οικονόμου Βασίλειος
16. Σταμάτης Δημήτριος
17. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
18. Σκρέκας Κωνσταντίνος
19. Βούλτεψη Σοφία
20. Μαρτίνου Γεωργία
21. Φορτσάκης Θεόδωρος
22. Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος
23. Κουτσούμπας Ανδρέας
24. Τσιάρας Κωνσταντίνος
25. Παπακώστα-Σιδηροπούλου Αικατερίνη
26. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
27. Καράογλου Θεόδωρος
28. Δαβάκης Αθανάσιος
29. Κατσανιώτης Ανδρέας
30. Γεωργαντάς Γεώργιος
31. Γιαννάκης Στέργιος
32. Δήμας Χρήστος
33. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
34. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
35. Δημοσχάκης Αναστάσιος
36. Καραμανλή Άννα
37. Γιόγιακας Βασίλειος
38. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
39. Κεδίκογλου Συμεών
40. Γιακουμάτος Γεράσιμος
41. Κέλλας Χρήστος
42. Κεφαλογιάννης Ιωάννης
43. Αυγενάκης Ελευθέριος
44. Αθανασίου Χαράλαμπος
45. Αραμπατζή Φωτεινή
46. Χαρακόπουλος Μάξιμος
47. Καρασμάνης Γεώργιος