Σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

Σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών Κύριο

Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2017

Αρ. Πρωτ.:4979/11.04.2017

Προς Υπουργό:
-Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το προσφυγικό ζήτημα έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την πατρίδα μας, που φιλοξενεί πάνω από 50 χιλιάδες καταγεγραμμένους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς όμως η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την Ε.Ε. για τη φιλοξενία των ανωτέρω, δεν έχει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις αξιοποίησης χώρων φιλοξενίας, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ χωρίς τελικά να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στις 11 Απριλίου 2017, είναι η περίπτωση του κέντρου φιλοξενίας στο Χωρύγι Κιλκίς το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το καλοκαίρι του 2016 προκειμένου να φιλοξενήσει 1000 άτομα, για το οποίο έχουν δεσμευτεί και καταβληθεί, σύμφωνα με τη Διαύγεια ποσά άνω των 250.000 ευρώ για ενοίκια και υποδομές. Παρόλα αυτά, τις προηγούμενες ημέρες ο αναπληρωτής Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας, έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας, το οποίο απλώς θα φυλάσσεται.
Πέραν τούτου, στη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούνται και άλλοι χώροι για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα καταβάλλονται μεγάλα χρηματικά ποσά για τη στέγαση και διατροφή τους, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι σε αυτά είναι πολλοί λιγότεροι από τους προβλεπόμενους, σύμφωνα με την καταγραφή του αρμόδιου Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης.
Ειδικότερα:
-Στη δομή «ΣΟΦΤΕΞ» (Κορδελιό Θεσσαλονίκης) με μηνιαίο ενοίκιο 15.000 ευρώ, χωρητικότητας 1900 ατόμων, φιλοξενούνται 400.
-Στη δομή «ΣΙΝΑΤΕΞ» (Καβαλάρι Θεσσαλονίκης) με μηνιαίο ενοίκιο 6.500 ευρώ, χωρητικότητας 500 ατόμων, φιλοξενούνται 128.
-Στο ακίνητο «ΔΙΟΝ» (Ευκαρπία Θεσσαλονίκης) με μηνιαίο ενοίκιο 13.000 ευρώ, χωρητικότητας 400 ατόμων, φιλοξενούνται 116.
-Στη δομή «ΑΛΕΞΥΛ» (Δερβένι Θεσσαλονίκης) με μηνιαίο ενοίκιο 10.000 ευρώ, χωρητικότητας 850 ατόμων, φιλοξενούνται 101.
-στη δομή «Κτήμα Κορδογιάννη» (Βασιλικά Θεσσαλονίκης) με μηνιαίο ενοίκιο 23.000 ευρώ, χωρητικότητας 1500 ατόμων, φιλοξενούνται 46.
Εκτός των ανωτέρω, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», για δομές που έχουν εδώ και μήνες εγκαταλειφθεί, δαπανώνται αδικαιολόγητα ποσά για διάφορες δαπάνες, κυρίως σίτισης.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
-Στη δομή στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης η οποία είναι άδεια, ισχύει σύμβαση για σίτιση αξίας 76.603 ευρώ
-Στη δομή στον Κατσικά Ιωαννίνων η οποία είναι άδεια από το Φεβρουάριο, ισχύει σύμβαση για σίτιση 400 ατόμων, αξίας 68.092 ευρώ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποιά θα είναι τελικά η χρήση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Χωρύγι Κιλκίς και γιατί έχει δαπανηθεί τόσο μεγάλο ποσό;

-Υπάρχει σχεδιασμός για το κλείσιμο κέντρων φιλοξενίας που είναι άδεια ή σχεδόν άδεια και δαπανώνται μεγάλα ποσά για τη συντήρησή τους;

-Τι γίνεται στις περιπτώσεις που οι δομές φιλοξενίας είναι άδειες αλλά υπάρχουν σε ισχύ συμβάσεις σίτισης;

-Ποιός είναι σήμερα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, πόσοι από αυτούς βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής, πόσοι σε δομές φιλοξενίας και πόσοι σε άλλους χώρους; (διαμερίσματα κλπ);

-Ποιό είναι το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;