«Αναγκαία η τόνωση των εξαγωγών»

«Αναγκαία η τόνωση των εξαγωγών» Κύριο

Αρ. πρωτ.:3892/03.03.2017

Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2017

Προς Υπουργούς:

Οικονομίας & Ανάπτυξης
Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αναγκαία η τόνωση των εξαγωγών»

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους Έλληνες εξαγωγείς το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, το οποίο επιτείνεται λόγω του μη κλεισίματος της αξιολόγησης εκ μέρους της Κυβέρνησης. Το εξαγωγικό εμπόριο αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της εθνικής μας οικονομίας προς την κατεύθυνση αναθέρμανσης της οικονομίας και ανάκαμψης των δεικτών της χώρας. Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις όμως λειτουργούν αρνητικά, με αποτέλεσμα οι Έλληνες εξαγωγείς να αδυνατούν να ανακεφαλαιοποιήσουν τις όποιες θετικές ειδήσεις και προϋποθέσεις διαμορφώνονται. Είναι χαρακτηριστικό και σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ότι τα ελληνικά προϊόντα μειώθηκαν το 2016 σε σύγκριση με το 2015 σε δέκα από τις 20 κυριότερες αγορές. Σημαντική ήταν και η υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία κατά 39,3% το 2016 σε σύγκριση με το 2015.
Η αναστροφή του δυσμενούς κλίματος θα έχει συνέπειες τόσο στους οικονομικούς δείκτες της χώρας, όσο και στα επιμέρους στοιχεία. Το ρευστό διεθνές σκηνικό σε συνδυασμό με την απραξία των αρμόδιων Υπουργείων προκαλεί ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο. Χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και συγκροτημένο σχέδιο οι εξαγωγές θα μείνουν καθηλωμένες και η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται αμείωτη στους επιχειρηματικούς κύκλους. Οφείλει η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις ιδεοληπτικές της εμμονές, να προβεί άμεσα στην λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών, αρχής γενομένης από το κλείσιμο της επικείμενης αξιολόγησης, έτσι ώστε να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα και οι ελληνικές εξαγωγές να έχουν ανοδική πορεία που τα αποτελέσματά της θα αποτυπώνονται στην εθνική μας οικονομία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και να τονωθούν οι ελληνικές εξαγωγές;