«Αποκλείονται κατηγορίες εργαζομένων για προσλήψεις με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης»

«Αποκλείονται κατηγορίες εργαζομένων για προσλήψεις με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης» Κύριο

Αρ. πρωτ.:3804/01.03.2017

Θεσσαλονίκη, 01 Μαρτίου 2017

Προς:
-Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Αποκλείονται κατηγορίες εργαζομένων για προσλήψεις με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης»

Με το Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α/31-10-2016) που αναφέρεται στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό και σταθερό περιβάλλον που θα διευκολύνει την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούν σε οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες αναπτύσσονται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και οργανώνονται με δημοκρατία και αλληλεγγύη.
Δυστυχώς, όμως, όπως προκύπτει από το άρθρο 74 του παραπάνω Νόμου που αναφέρεται στα κριτήρια πρόσληψης, δεν τηρείται η αρχή των «ίσων ευκαιριών», αφού μεταξύ άλλων, για τις θέσεις σε Δομές προτάσσονται οι έχοντες εργασιακή εμπειρία σε αυτές, έναντι των υπολοίπων διαγωνιζομένων που έχουν την ίδια χρονικά εργασιακή εμπειρία αλλά όχι σε Δομές.
Επιπρόσθετα, τα μόρια της ανεργίας από 800 μειώθηκαν στα 300, ενώ αντίστοιχη μείωση υπάρχει και εκείνα των ανήλικων τέκνων, αποκλείοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τους μακροχρόνια άνεργους. Επίσης αφαιρούνται τα μόρια των γονέων και τέκνων μονογονεϊκής οικογένειας, όπως και τα μόρια που αντιστοιχούν στο βασικό τίτλο σπουδών.
Τέλος, αφαιρούνται εντελώς τα μόρια των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των τέκνων αυτών, παρά το γεγονός ότι στην παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος διασφαλίζεται πως οι πολύτεκνοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος και όλες ανεξαιρέτως τις προκηρύξεις προβλέπονται μόρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους ή ποσοστό επί των προκηρυσσόμενων θέσεων, στις συγκεκριμένες Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου αποκλείονται!
Οι ίσες ευκαιρίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν τηρούνται, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι ήδη εργαζόμενοι στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης πλεονεκτούν για τις συγκεκριμένες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπολοίπους για οποιεσδήποτε άλλες προκηρυσσόμενες θέσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Σε τι ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν, ώστε να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλες τις προκηρύξεις Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου και να μην υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση για τους ήδη εργαζόμενους στις Δομές;

-Μέχρι σήμερα, πόσοι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έχουν εγγραφεί στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;