Χωρίς πλοηγούς απέμεινε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Χωρίς πλοηγούς απέμεινε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.:3742/24.02.2017

Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Χωρίς πλοηγούς απέμεινε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης»

Τραγικές είναι οι ελλείψεις στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η λειτουργία του να βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα». Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη Ν.Α. Ευρώπη, έχει απομείνει χωρίς πλοηγούς, κάτι που σημαίνει ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις (από μερικές ώρες έως και ημέρες) στην πλοήγηση και πλεύριση των πλοίων.
Αν και οι οργανικές θέσεις πλοηγών στη Θεσσαλονίκη είναι τυπικά πέντε, οι δυο παραμένουν κενές, ενώ επί σειρά μηνών ο ένας από τους τρεις απουσιάζει για λόγους υγείας. Από τους δυο που απέμειναν, τις τελευταίες ημέρες, επίσης για λόγους υγείας, απουσίαζε ένας ακόμη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος και μοναδικός πλέον πλοηγός να αποχωρήσει ξαφνικά από τη θέση του επικαλούμενος δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας.
Χρειάστηκε, μάλιστα, συντονισμένη παρέμβαση του κεντρικού λιμενάρχη και του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιστρέψει στη θέση του και να συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα.
Το σημείο που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη αφού η μισθοδοσία των πλοηγών καλύπτεται από έναν ειδικό λογαριασμό τα έσοδα του οποίου προέρχονται από τα πλοηγικά δικαιώματα που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες.
Παρόλα αυτά η υποστελέχωση της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη υποχρεώνει τους εργαζόμενους όχι μόνο να μην μπορούν να πάρουν τα ρεπό που δικαιούνται ή τις προβλεπόμενες άδειες, αλλά τους υποχρεώνει να δουλεύουν υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και ακόμη να μην έχουν το δικαίωμα ούτε να... αρρωστήσουν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση επίλυση του προβλήματος που απαξιώνει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

-Προτίθεται να αυξήσει τις οργανικές θέσεις της Πλοηγικής Υπηρεσίας, δεδομένου ότι η υποστελέχωσή της κοστίζει σε χρήμα, χρόνο αλλά και φήμη την ίδια στιγμή που η Πολιτεία προωθεί την ιδιωτικοποίησή του;

-Έχει υπολογιστεί το ύψος της οικονομικής ζημίας από τις ποινές των ναυλοσυμφώνων εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων στην πλοήγηση και πλεύριση των πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης;