Απαραίτητο το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης

Απαραίτητο το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.:3680/22.02.2017

Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Προς Υπουργό:

Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Απαραίτητο το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης»

Στα χαρτιά παραμένει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, την στιγμή που το ρυθμιστικό σχέδιο Αθηνών έχει γίνει νόμος του κράτους από το 2014. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης αποτελεί ανάγκη, καθώς τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του θα είναι σημαντικά. Μέσω αυτού θα επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και κατ΄ επέκτασιν η οικονομική ανάκαμψη και η κοινωνική συνοχή με παράλληλη ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να δρομολογήσει την νομοθέτηση του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της εθνικής και ευρωπαϊκής αναπτυξιακής και χωρικής πολιτικής, έτσι ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Όλα αυτά ασφαλώς μέσω της εξασφάλισης της οικολογικής ισορροπίας και της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.
Με τη νομοθέτηση αυτή θα ενισχυθεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης τόσο ως πύλης της χώρας όσο και ως περιφερειακός μητροπολιτικός πόλος της Ευρώπης και θα αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτούς τους στόχους οφείλει να κινηθεί η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να δρομολογηθεί το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης και να μπει σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, βελτίωσης της ποιότητας ζωής και αναβάθμισης των υποδομών της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η προσέλκυση επενδύσεων μέσω της δημιουργίας συνθηκών για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων με ταυτόχρονη διατήρηση της δυναμικής παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να δρομολογήσει τη νομοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, με τα οφέλη της εφαρμογής του να είναι πολλαπλά για τις τοπικές κοινωνίες;