Πλήρης εγκατάλειψη και αδιαφορία για την ανασκαφή της Αμφίπολης

Πλήρης εγκατάλειψη και αδιαφορία για την ανασκαφή της Αμφίπολης Κύριο

Αρ. πρωτ.:3594/20-02-2017

Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2017

Προς Υπουργό:
Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ «Πλήρης εγκατάλειψη και αδιαφορία για την ανασκαφή της Αμφίπολης»

Αβοήθητη και εκτεθειμένη στη φθορά του χρόνου και της λήθης έχει περιέλθει η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη τη διετία 2015-2016 εξαιτίας της αδιαφορίας της Κυβέρνησης, αλλά και της απουσίας συγκροτημένου σχεδίου εκ μέρους της για την αξιοποίηση και προβολή ενός αρχαιολογικού χώρου ο οποίος από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας εξελίχθηκε σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φρόντισε εξαρχής να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της βάζοντας με κάθε τρόπο την ανασκαφή στο περιθώριο. Η κατάσταση εγκατάλειψης και αδιαφορίας στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ταφικό μνημείο το θέτει σε κίνδυνο, δεδομένου ότι οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης έχουν σταματήσει από το 2016, ενώ συν τοις άλλοις υπάρχει μειωμένη φύλαξη του χώρου, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Μοιραία, η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα από πλευράς τουριστών να έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που πλήττει συνολικά την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, ενώ και το επενδυτικό ενδιαφέρον, εντός και εκτός συνόρων, που είχε εκδηλωθεί κατά το παρελθόν έχει ατονήσει.
Είναι φανερό πλέον ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θεωρεί τη συγκεκριμένη αρχαιολογική ανασκαφή υψηλής προτεραιότητας, καθώς από τον Ιανουάριο 2015 υποβαθμίζει συστηματικά τη σημασία της. Η αδράνεια και η αδιαφορία εκ μέρους του είναι πρωτοφανής, όταν τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου θα μπορούσε να είναι τεράστια.
Απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα η Κυβέρνηση οφείλει να παραμερίσει την ιδεολογία της, να ενεργοποιηθεί προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον, να καταθέσει ένα ρεαλιστικό διαχειριστικό σχέδιο διαφύλαξης και προβολής του τύμβου Καστά και να βάλει ένα τέλος στην στασιμότητα που επικρατεί στην περίφημη ανασκαφή, προκειμένου το μνημείο να αναδειχθεί, να αξιοποιηθεί και φυσικά να στρέψει πάνω του το ενδιαφέρον που δικαιωματικά κέρδισε στο πρόσφατο παρελθόν και που πραγματικά του αρμόζει.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αναδείξει το μνημείο της Αμφίπολης, να καταστεί επισκέψιμο και να μπει ένα τέλος στην περιθωριοποίησή του;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει τα έργα συντήρησης και προστασίας του μνημείου και να καταθέσει ένα γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά;