Δυσλειτουργίες σε σωφρονιστικά καταστήματα

Δυσλειτουργίες σε σωφρονιστικά καταστήματα Κύριο

Αρ. πρωτ.:3591/20-02-2017

Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εσωτερικών
-Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Δυσλειτουργίες σε σωφρονιστικά καταστήματα»

Ανισομερής είναι η κατανομή που παρουσιάζουν τα 34 σωφρονιστικά καταστήματα της πατρίδας μας, αφού στα 18 από αυτά πολλές θέσεις παραμένουν κενές, ενώ στα υπόλοιπα 16 οι κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι και στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των έγκλειστων μειώθηκε κατά 3.000, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζονται σε περίπου 9.500 σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, την 1η Φεβρουαρίου 2017, οι φυλακές Κορυδαλλού (δυναμικότητας 800 θέσεων) μετρούν 1597 κρατούμενους και οι φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης (δυναμικότητας 370 θέσεων) έχουν 505 κρατούμενους, την ίδια ώρα που π.χ. οι φυλακές Νιγρίτας και Χανίων (αμφότερες δυναμικότητας 600 θέσεων) έχουν 343 και 321 κρατούμενους αντίστοιχα.
Τα παραπάνω έχουν ως επακόλουθο σε ορισμένα σωφρονιστικά καταστήματα να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι εξαιρετικά δυσμενείς, ενώ σε άλλα, για τα οποία έχουν δαπανηθεί σημαντικά χρηματικά ποσά από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών, να παραμένουν άδειες ολόκληρες πτέρυγες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Γιατί δεν λαμβάνεται μέριμνα μετακίνησης κρατούμενων από σωφρονιστικά καταστήματα που είναι γεμάτα, σε άλλα όπου υπάρχουν πολυάριθμες κενές θέσεις, ώστε να υπάρξει μια αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσουν τα συναρμόδια Υπουργεία για την εύρυθμη λειτουργία πτερύγων σωφρονιστικών καταστημάτων που παραμένουν κλειστές επειδή δεν φιλοξενούνται κρατούμενοι σε αυτές;