Χορήγηση αναλώσιμων σε ανασφάλιστους διαβητικούς από ιδιωτικά φαρμακεία

Χορήγηση αναλώσιμων σε ανασφάλιστους διαβητικούς από ιδιωτικά φαρμακεία Κύριο

Αρ. πρωτ.:3593/20-02-2017

Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Χορήγηση αναλώσιμων σε ανασφάλιστους διαβητικούς από ιδιωτικά φαρμακεία»

Μία από τις σύγχρονες «μάστιγες» της εποχής μας, σε συνεχώς αυξανόμενη τάση, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 40.000 νέες περιπτώσεις.
Η ιατροφαρμακευτική δαπάνη για την αντιμετώπιση της παραπάνω νόσου επιβαρύνεται περισσότερο για την αντιμετώπιση των σημαντικών επιπλοκών και των επιπτώσεών τους σε ασθενείς με αρρύθμιστο διαβήτη και λιγότερο για την προμήθεια των αναγκαίων στους ασθενείς ιατρικών σκευασμάτων και αναλώσιμων. Αυτό προκύπτει και από ειδική μελέτη οικονομικοκοινωνικών επιπτώσεων για τους εκτός φροντίδας ασθενείς του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού.
Σύμφωνα με το Ν. 4368/2016, ενώ οι πάσχοντες μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται αναλώσιμα είδη, τα οποία είναι αναγκασμένοι να τα αναζητούν σε δημόσια νοσοκομεία.
Έτσι, ασθενείς με προβλήματα υγείας αλλά και οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι για τους ανασφάλιστους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τα απολύτως αναγκαία αναλώσιμα είναι ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες και σκαρφιστήρες, γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, μιας και η κατάσταση των ασθενών επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, ενώ καθίσταται παράδοξο να μιλούμε για ισότιμη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε οι ανασφάλιστοι διαβητικοί ασθενείς να μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα αναλώσιμα από τα φαρμακεία;

-Πόσοι υπολογίζονται συνολικά οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και πόσοι από αυτούς είναι ανασφάλιστοι;

-Έχει ληφθεί υπόψη η ειδική μελέτη οικονομικοκοινωνικών επιπτώσεων για τους εκτός φροντίδας ασθενείς του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικών;