Με απαρχαιωμένα και ακατάλληλα οχήματα λειτουργεί το Δημόσιο

Με απαρχαιωμένα και ακατάλληλα οχήματα λειτουργεί το Δημόσιο Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Με απαρχαιωμένα και ακατάλληλα οχήματα λειτουργεί το Δημόσιο»

Τραγική είναι η κατάσταση των οχημάτων του δημοσίου που χρησιμοποιούνται καθημερινά για την κάλυψη αναγκών σε επίπεδο υγείας, αστυνόμευσης, οδικών συγκοινωνιών και καθαριότητας, θέτοντας ακόμα και ζητήματα ασφάλειας τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.
Ασθενοφόρα, περιπολικά, απορριμματοφόρα, οχήματα οδικών συγκοινωνιών κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους υπέργηρα, κακοσυντηρημένα, έχοντας γράψει χιλιάδες χιλιόμετρα και με πολλά προβλήματα. Πρόκειται για οχήματα που ο μέσος όρος ηλικίας τους ξεπερνά ακόμα και τα 13 έτη, όταν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντικαθίστανται μετά από 5-6 χρόνια χρήσης.
Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου ασθενοφόρα στάζουν στο εσωτερικό τους νερά όταν βρέχει, ενώ ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά ασθενούς ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης με αποτέλεσμα να κληθεί άλλο όχημα και να καθυστερήσει η διακομιδή του ασθενούς με κίνδυνο πάντα επιπλοκών και επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.
Την ίδια στιγμή ο μισός στόλος των Οδικών Συγκοινωνιών είναι ακινητοποιημένος στα αμαξοστάσια με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στα ελαστικά των οχημάτων, που πολλές φορές είναι ληγμένα, καθώς και στα υψηλά ποσοστά ρύπων που εκπέμπουν. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα αστυνομικά οχήματα, με το 50% περίπου του στόλου να είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, τα πυροσβεστικά και τα απορριμματοφόρα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να δοθεί μία συντεταγμένη λύση στα προβλήματα συντήρησης των οχημάτων του Δημοσίου που μένουν ακινητοποιημένα ή κυκλοφορούν στους δρόμους σχεδόν ακατάλληλα;