Σκηνές χάους στα ΚΕΠ για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

Σκηνές χάους στα ΚΕΠ για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Προς Υπουργούς:
- Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εσωτερικών
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σκηνές χάους στα ΚΕΠ για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης»

Σκηνές χάους και ντροπής έχουν επιφέρει οι ελλιπείς και προβληματικές διαδικασίες αίτησης για την απόκτηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από δικαιούχους πολίτες σε όλη τη χώρα.
Συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης εξευτελίζονται σε ατελείωτες ουρές αναμονής σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και Διευθύνσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμων προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους για το επίδομα.
Το μηχανογραφικό σύστημα άνοιξε για τους πολίτες από την 1η Φεβρουαρίου 2017 προκειμένου να κατατεθούν οι αιτήσεις και ενώ υποτίθεται ότι λειτουργούσε πιλοτικά ομαλά για 5 μήνες, μόλις τέθηκε σε λειτουργία «πέφτει» συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα και στους εργαζόμενους των ΚΕΠ ακόμα και στην προσπάθεια εξυπηρέτησης πολιτών για άλλα θέματα.
Και ενώ η αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήταν να δεχθεί το σύστημα 700.000 αιτήσεις από δικαιούχους, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 53.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι 3.000 στα κατά τόπους ΚΕΠ.
Επιπλέον οι υπηρεσίες ζητούν από τους πολίτες να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει σε περιπτώσεις διαφοροποίησεις σε υπηρεσίες των Δήμων δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και προβλήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται oι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα τόσο σε επίπεδο μηχανογραφικού συστήματος όσο και σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ, αλλά και τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Δήμων για την αλλαγή των στοιχείων των πολιτών;

-Με ποια κριτήρια έχουν ορισθεί τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων στο πρόγραμμα και ποια πρόβλεψη έχει υπάρξει για την αποφυγή ώθησης των εργαζομένων σε συνθήκες μαύρης εργασίας προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια αυτά;