Καταργούν το εθνόσημο από τις στολές των αξιωματικών

Καταργούν το εθνόσημο από τις στολές των αξιωματικών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1054

Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Εθνικής Άμυνας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Καταργούν το εθνόσημο από τις στολές των αξιωματικών»

Σε μια ακατανόητη ενέργεια προχώρησε πρόσφατα η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφαιρώντας το εθνόσημο από τις στολές των αξιωματικών. Συγκεκριμένα, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη της 6ης Νοεμβρίου καταργείται το διακριτικό σήμα, που είχαν οι υπηρετούντες στο επιτελικό γραφείο του Αρχηγού, καθώς και για τους υπηρετούντες σε συγκεκριμένους κλάδους του Επιτελείου. Επίσης με την οικεία απόφαση καταργείται από όλες τις στρατιωτικές στολές το εθνόσημο, δηλαδή το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «Ελλάς», που είχε καθιερωθεί προ ετών.
Η απόφαση αυτή ισχύει και για τις στολές όσων υπηρετούν στο εξωτερικό, οι οποίες θα φέρουν επάνω μόνο την ελληνική σημαία και όχι το εθνόσημο, αλλά και για τους αποφοίτους των στρατιωτικών σχολών, οι στολές των οποίων θα φέρουν μόνο ένα διακριτικό που θα παραπέμπει απλά και μόνο στη σειρά προτεραιότητάς τους. Το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρει την αποφυγή υπερβολών στην εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού και στην προσπάθεια απεικόνισης των ουσιαστικών προσόντων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Θεωρεί περιττό το εθνόσημο στις στολές των αξιωματικών, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων;

-Σε τι αποσκοπεί η κατάργησή του εθνοσήμου από τις στολές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δη όσων υπηρετούν στο εξωτερικό;