Εργαζόταν υπέρ της δραχμής ο κ. Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών;

Εργαζόταν υπέρ της δραχμής ο κ. Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών; Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4025

Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2015

Προς Υπουργό:
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εργαζόταν υπέρ της δραχμής ο κ. Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών;»

Τα έργα και ημέραι του κυρίου Βαρουφάκη φαίνεται να μην έχουν τελειωμό ακόμα και μετά την απομάκρυνσή του από τη νευραλγική θέση του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, στις πιο κρίσιμες όπως φαίνεται στιγμές της ιστορίας του ελληνικού κράτους.
Μόνο ως τζιχαντιστής σε αποστολή αυτοκτονίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κ. Βαρουφάκης στον απολογισμό των πεπραγμένων του ως Υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Οι πέντε μήνες που χάθηκαν επί υπουργείας του, προκαλούν μία σειρά προβληματισμών και ερωτημάτων για το εάν ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε σε εντεταλμένη υπηρεσία, λειτούργησε με πολιτικό δόλο ή προσπάθησε να εφαρμόσει στην πράξη τις προσωπικές του φιλοσοφικές ανησυχίες περί οικονομίας, χρησιμοποιώντας τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, την εγκατάλειψη της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε μία ακόμα συνέντευξη που παραχώρησε, αυτή τη φορά στη Νew Statesman (13/7/2015), αποκάλυψε πως από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του σκεφτόταν το Grexit. Άποψη που επανέλαβε στη συνέχεια και σε άλλες συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Είχε μάλιστα δημιουργήσει μία ομάδα 4-5 ατόμων, το «συμβούλιο πολέμου» (war cabinet), όπως την κατονομάζει, η οποία δούλευε πάνω στο σχέδιο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και την επαναφορά της δραχμής στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα είχε εισηγηθεί την έκδοση παράλληλου νομίσματος IOU, κούρεμα ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κινήσεις που εάν περνούσαν από τη θεωρία του κ. Βαρουφάκη στην πράξη, θα καθιστούσαν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρελθόν.

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργούν τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη, ότι προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις κατόπιν οδηγίας του ίδιου του Πρωθυπουργού κου Τσίπρα και του Αντιπροέδρου κου Δραγασάκη.
Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης - σύμφωνα με όσα ο ίδιος ισχυρίζεται στις συνεντεύξεις του - παρουσίασε το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ σε έξι Υπουργούς της Κυβέρνησης και το έθεσε προς ψηφοφορία.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία σειρά ασύλληπτα προκλητικών ενεργειών, που έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τη χώρα μας, αμφισβήτησαν την ευρωπαϊκή πορεία και ταυτότητα της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ήταν πραγματικά εν γνώσει και κατ' εντολή του Πρωθυπουργού η σύσταση και λειτουργία της ειδικής ομάδας που ο κ. Βαρουφάκης κατονομάζει «War cabinet», όπως ισχυρίζεται ο τέως Υπουργός Οικονομικών;

-Ποια είναι τα μέλη της ειδικής αυτής ομάδας, ποια είναι η σχέση εργασίας τους με το Υπουργείο Οικονομικών και ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας τους σήμερα;

-Ποιο ήταν το κόστος λειτουργίας της εν λόγω ομάδας, και από ποια κονδύλια καλύφθηκε;

-Υπήρξε διαφορετική ατζέντα από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη, ως Υπουργού Οικονομικών, για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, από την επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης και εάν ναι, πόσο επηρεάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων της χώρας, την οποία εκπροσωπούσε επισήμως στα Eurogroup;