Συντονισμός αντιπλημμυρικών έργων για τον Νομό Θεσσαλονίκης

Συντονισμός αντιπλημμυρικών έργων για τον Νομό Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3877

Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργό:
-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Συντονισμός αντιπλημμυρικών έργων για τον Νομό Θεσσαλονίκης

Η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Θεσσαλονίκης είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με συντονισμένες κινήσεις σε επίπεδο τόσο κεντρικής όσο και τοπικής διοίκησης.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά, οι έντονες βροχοπτώσεις, η αύξηση της ποσότητας του νερού κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης λίγων ωρών, που αναλογεί στο ποσοστό βροχόπτωσης ενός ολόκληρου μήνα, σε συνδυασμό με φαινόμενα ανισόρροπης ανάπτυξης και καταπατήσεων, συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό για πολλές περιοχές του νομού.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για το νομό Θεσσαλονίκης δεν έχει δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων ανά χείμαρρο, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί συντονισμένος προγραμματισμός των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα περιοχής του νομού που επλήγη από έντονη βροχόπτωση και είναι ο Δήμος Ωραιοκάστρου, όπου πέρα από τις ανυπολόγιστες ζημιές στις περιουσίες των πολιτών, χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή.
Αντίστοιχα ανησυχητική είναι η κατάσταση στον Δήμο Βόλβης που επλήγη δύο φορές μέσα σε λίγα χρόνια από πλημμύρες. Το 2006 στα δημοτικά διαμερίσματα της Απολλωνίας, της Ρεντίνας, του Μελισσουργού και του Μοδίου η έντονη νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να γκρεμιστούν γέφυρες, να καταστραφούν γεωργικές καλλιέργειες και να πλημμυρίσουν σπίτια. Αντίστοιχη εικόνα επαναλήφθηκε και το 2011, όταν πλέον ο Δήμος Βόλβης τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις βιβλικές καταστροφές που σημειώθηκαν από την έντονη βροχόπτωση.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για όλο σχεδόν τον νομό Θεσσαλονίκης, ακόμα και για το ίδιο το αστικό κέντρο, καθώς μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο ισχυρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή του Βαρδάρη, να κοπούν οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, λόγω των συχνών περιστατικών πλημμυρών που σημειώνονται σε όλο σχεδόν τον νομό Θεσσαλονίκης;

-Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και στα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκισή τους;