"Αποκατάσταση κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για τους Παλιννοστούντες Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες"

"Αποκατάσταση κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για τους Παλιννοστούντες Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες" Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3740
Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: "Αποκατάσταση κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για τους Παλιννοστούντες Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες"

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διαχείριση της χώρας προσπαθεί με σταθερά βήματα, συνέπεια και συστηματική δουλειά να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ώστε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς πέρυσι καταφέραμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, ο Προϋπολογισμός του 2015 προβλέπεται να έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Έτσι, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Κυβέρνηση σεβόμενη τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει ξεκινήσει μία διαδικασία σταδιακής αποκατάστασης αδικιών, πρωτίστως σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με χαμηλά εισοδήματα.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οπωσδήποτε και οι Βορειοηπειρώτες και Παλιννοστούντες Πόντιοι, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Οι πολύπαθοι αυτοί συμπατριώτες μας, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης είδαν να περικόπτεται πλήρως η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος κοινωνικής, αλλά και εθνικής, σημασίας, η άρση της συγκεκριμένης αδικίας είναι αδήριτη ανάγκη. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας τη δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι εν λόγω συμπατριώτες μας, είχε προαναγγείλει την αποκατάσταση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ, μόλις φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην πορεία της οικονομίας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία, στο πλαίσιο των αντοχών και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, να εξετάσουν τη δυνατότητα αποκατάστασης της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για τους Βορειοηπειρώτες και τους Παλιννοστούντες συμπατριώτες μας, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, και εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Θεόδωρος Γ. Καράογλου, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λαρίσης