Μέριμνα για συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το 1948

Μέριμνα για συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το 1948 Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3567

Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου 2014

Προς Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Μέριμνα για συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το 1948»

Η ελληνική οικονομία βασίζει ένα μεγάλο ποσοστό της στον αγροτικό κόσμο της χώρας και στις καλλιέργειες τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις εξαγωγές. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένως στην πράξη πόσο εκτιμά το δύσκολο επάγγελμα του αγρότη και τις ιδιαιτερότητες που αυτός αντιμετωπίζει καθημερινά στην άσκηση των αγροτικών εργασιών, την εξάρτηση της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες, αλλά ακόμα και από τις διεθνείς εξελίξεις, με πρόσφατο παράδειγμα το εμπάργκο της ρωσικής αγοράς και τις συνέπειες που αυτό επέφερε.
Ήδη πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων Τροπολογία σύμφωνα με την οποία μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 έτη από τα 67, για τους αγρότες που έχουν διαδοχική ασφάλιση 40 συνολικά ετών και τελευταίο ασφαλιστικό φορέα τον ΟΓΑ (με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλιση).
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για τους αγρότες που γεννήθηκαν τα έτη 1948-49, οι οποίοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και έχουν προχωρήσει σε διακοπή επαγγέλματος. Να δοθεί δηλαδή μία μεταβατική περίοδος συνταξιοδότησης των αγροτών που γεννήθηκαν τα παραπάνω έτη, και οι οποίοι εξαιρούνται από την εν λόγω τροπολογία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

-Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε να επισπευσθεί κατά ένα εξάμηνο το συνταξιοδοτικό δικαίωμα για την εν λόγω κατηγορία αγροτών, από τον Ιούνιο του 2015 τον Ιανουάριο του 2015;