Αντιμετώπιση και πρόληψη εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα

Αντιμετώπιση και πρόληψη εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα Κύριο

Αρ. Πρωτ. 3114

Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση και πρόληψη εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα

Τα πρόσφατα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που έχουν πλήξει τους κτηνοτρόφους στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης προκαλούν αναστάτωση στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αλλά και ανησυχία στους καταναλωτές.
Πιο συγκεκριμένα όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τον καταρροϊκό πυρετό και κατά συνέπεια με τον υποχρεωτικό περιορισμό του κοπαδιού τους στους στάβλους, την αγορά ζωοτροφών, αλλά και τον άμεσο ενταφιασμό των νεκρών ζώων. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στην περίπτωση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, για τους οποίους ο αναγκαστικός περιορισμός του κοπαδιού είναι δύσκολος.
Η δυσχερής αυτή κατάσταση με τα κρούσματα της ασθένειας στα κοπάδια επιβαρύνει κι άλλο τους κτηνοτρόφους, που για να προλάβουν την εξάπλωση της αρρώστιας και να προστατεύσουν τα αιγοπρόβατά τους, πρέπει να προνοήσουν για εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά, αλλά και για την προμήθεια των ζωοτροφών για τα κοπάδια που έχουν ήδη προσβληθεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και προκειμένου να προλάβει νέα κρούσματα;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για τους κτηνοτρόφους εκείνους που τα κοπάδια τους έχουν ήδη εκδηλώσει κρούσματα της ασθένειας, τόσο για την προστασία των υπολοίπων αιγοπροβάτων, όσο και για την προστασία των καταναλωτών;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ