Συνέχιση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του ΙΜΧΑ

Συνέχιση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του ΙΜΧΑ Κύριο

Αρ. Πρωτ.:2526

Θεσσαλονίκη, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Προς Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Συνέχιση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του ΙΜΧΑ

Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη συνεργάζεται εδώ και 42 έτη με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, προσφέροντας υποτροφίες σε φοιτητές και επιστήμονες ακαδημαϊκών μονάδων Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα η αξία του οποίου μεταφράζεται σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας, προωθώντας με μοναδικό βιωματικό τρόπο την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, και καλλιεργώντας ουσιαστικές σχέσεις και εμπειρίες ζωής για τους συμμετέχοντες ξένους φοιτητές.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι μη ελληνόφωνες ερευνητές και καθηγητές στον τομέα των νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει και μαθητεύσει στην πλειοψηφία τους στο Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, το οποίο διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη.
Το 42ο Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού ολοκλήρωσε τις εργασίες του φέτος στα τέλη Αυγούστου, χάρη στις υποτροφίες που χορήγησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ανήλθε στις 150 χιλιάδες ευρώ, η επιδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έτος 2014 ήταν κατά πολύ μειωμένη, καθώς χορηγήθηκαν μόνο οι 70 χιλιάδες ευρώ, αφήνοντας ένα σημαντικό έλλειμμα στο ΙΜΧΑ. Η διαφοροποίηση αυτή στην ετήσια στήριξη του προγράμματος υποτροφιών προκαλεί ανασφάλεια για το μέλλον του και για το εάν θα μπορέσει να επαναληφθεί την επόμενη χρονιά συνεχίζοντας μία σημαντική παράδοση σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας για τη χώρα μας, καθώς δεν έχουν διασφαλισθεί οι οικονομικοί πόροι από την πλευρά του Υπουργείου.
Πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, με απτά αποτελέσματα, καθώς μέσω της φετινής διοργάνωσης δόθηκε για ακόμα μία φορά η δυνατότητα σε αριστούχους φοιτητές από την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κίνα, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Λιθουανία και άλλες πολλές χώρες από όλον τον κόσμο, να έχουν μία διαφορετική γλωσσική και πολιτιστική επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας και να γίνουν οι πρεσβευτές και υποστηρικτές της Ελλάδας στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και με τη σειρά τους να διδάξουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Προβλέπεται να διασφαλίσει το αρμόδιο Υπουργείο τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού του ΙΜΧΑ, ώστε να συνεχιστεί το τόσο σημαντικό έργο του, και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ