Συνέντευξη: "Έλεγχοι ακόμα και για υποψίες"

Συνέντευξη: "Έλεγχοι ακόμα και για υποψίες"


Συνέντευξη στην Μαρία Τσιντήλα για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


Ευθεία προειδοποίηση προς το ΠΑΣΟΚ, ότι θα αποδοθούν ευθύνες για κάθε σκιά και σκάνδαλο που άφησε πίσω του, απευθύνει σήμερα σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου.
Αν και νέος βουλευτής, έχει δείξει το τελευταίο διάστημα μια έντονη δραστηριότητα στη Βουλή καταθέτοντας ερωτήσεις που αφορούν «πράσινα» σκάνδαλα. Πιστεύει βαθύτατα στον αγώνα του Κ. Καραμανλή κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς και θεωρεί ότι τα όποια κρούσματα αδιαφάνειας στο κυβερνών κόμμα δεν αγγίζουν και δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο, καθώς «στην κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν γίνονται ανεκτές ούτε υποψίες για συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τα όρια», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Βάζει θετικό πρόσημο στο μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση. Δεν διστάζει ωστόσο να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα ενδοκυβερνητικής και εσωκομματικής επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και επιτυχίας του επικοινωνιακού μηνύματος της κυβέρνησης, για την οποία όμως -όπως τονίζει- ευθύνη έχουν και οι βουλευτές.


Έχετε καταθέσει σειρά ερωτήσεων που αφορούν σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί έχετε επιλέξει το συγκεκριμένο πεδίο δράσης;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό. Να προχωρήσει άμεσα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαφάνειας στην πολιτική και γενικότερα στη δημόσια ζωή της χώρας. Οι πολίτες θέλουν και δικαιούνται να γνωρίζουν, ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τα χρήματά τους, και η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει. Οι πολίτες επί παραδείγματι ζητούν να μάθουν για τις καθυστερήσεις και την κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η διαδικασία κτηματογράφησης αν και ξεκίνησε το 1995, χρηματοδοτούμενη από το Β' ΚΠΣ, και αποσκοπούσε στην κάλυψη 19 εκ. δικαιωμάτων, με αρχικό προϋπολογισμό 138 εκ. ευρώ και στόχο ολοκλήρωσης το 2000 τελικά προχώρησε μόνο για 5,8 εκ. δικαιώματα, ενώ το προβλεπόμενο τελικό κόστος του έργου εκτινάχθηκε στα 500 εκ. ευρώ, με ορίζοντα παράδοσης μόλις το 2006. Και λόγω αυτών των καθυστερήσεων και παρατυπιών επεβλήθη στην Ελλάδα από την Ε.Ε. το 2001 πρόστιμο ύψους 100 εκ. ευρώ
Όλες οι "ύποπτες"' υποθέσεις, κάθε "σκιά"' που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διερευνηθεί, οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Έτσι θα αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς.

Πιστεύετε ότι το τρίπτυχο διαπλοκή-διαφθορά-κομματισμός δεν αγγίζουν καθόλου την κυβέρνηση και τη Ν.Δ.;

Οι πολίτες ξέρουν πως το τρίπτυχο αυτό αγγίζει άλλους, όχι πάντως την Νέα Δημοκρατία. Θέλω άλλωστε να σας θυμίσω πως ο πρωθυπουργός έθεσε πριν ακόμη η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση, το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών κινούνται σε αυτό το πλαίσιο. Για τους ελάχιστους που ξεφεύγουν ο πρωθυπουργός έχει στείλει το μήνυμα και εμπράκτως, καθώς στην κυβέρνηση της ΝΔ ελέγχονται τα πάντα και δεν γίνονται ανεκτές ούτε υποψίες για συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τα όρια. Και βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί το πως αυτές οι «καταγγελίες» προέκυψαν, πως προβλήθηκαν, πως γιγαντώθηκαν και διαστρεβλώθηκαν πολλές φορές δίχως καμία βάση. Όπως επίσης και πως αντιμετωπίστηκαν από τον πρωθυπουργό. Ακόμη επομένως και να δεχθούμε το ότι μια συνιστώσα από το τρίπτυχο που αναφέρατε αγγίζει έναν ή δύο, πάντως ελάχιστους στο σύνολο κυβέρνησης και κόμματος, αυτό δεν πάει να πει ότι μπορεί να χαρακτηριστεί το σύνολο.

Θεωρείτε βάσιμη, έστω και σε ένα βαθμό, τη σκανδαλολογία που έχει ξεσπάσει τελευταία;

Κατ' αρχήν να πούμε ότι η σκανδαλολογία επηρεάζει αρνητικά όχι την κυβέρνηση αλλά την πολιτική ζωή και τον τόπο. Για τους λόγους που σας εξήγησα προηγουμένως την θεωρώ τελείως αβάσιμη. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δημιούργημα κέντρων που αντιδρούν στην απώλεια των κεκτημένων που είχαν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα απολάμβαναν εις βάρος των πολλών. Έχει ως στόχο να ανακόψει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και να καλύψει την πολιτική ένδεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν θα καμφθεί, θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Νιώθετε ικανοποιημένος από τους είκοσι αυτούς μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ.;

Το πρόσημο είναι θετικό. Σε αυτούς τους 20 μήνες η κυβέρνηση έκανε ή προώθησε πράγματα που το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε στα 20 χρόνια. Η προσπάθεια όμως είναι διαρκής, θέλει συνέχεια να εντατικοποιούμε τους ρυθμούς μας, όπως άλλωστε ζήτησε και ο πρωθυπουργός. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Να προσθέσω όμως πως σε λίγους μήνες το έργο μας θα γίνει ακόμη πιο ορατό από τους πολίτες. Άλλωστε προβλήματα και παθογένειες χρόνων που το ΠΑΣΟΚ βολεμένο στη συντήρηση δεν θέλησε, δεν τόλμησε και δεν μπόρεσε να λύσει, δεν αντιμετωπίζονται σε μια ημέρα.

Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι το κυβερνητικό έργο πάσχει ή δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά;

Θα έλεγα πως το κυβερνητικό έργο προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση πρέπει να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα. Εκεί που θα έλεγα πως μπορούμε και καλύτερα είναι στην εσωτερική μας επικοινωνία και συνεργασία αλλά και στην επικοινωνία του μηνύματός μας στην κοινωνία. Να γνωρίσει ο κόσμος το έργο μας, που πραγματικά είναι μεγάλο. Και αυτό είναι συλλογική ευθύνη, όλων μας. Και των βουλευτών. Για να προλάβω τώρα ερώτημά σας να ξεκαθαρίσω πως δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη συντονιστή, η συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική, με στόχο να πλήξει τον πρωθυπουργό ο οποίος -και εκ του Συντάγματος- είναι ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Και όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις είναι ένας καλός πρωθυπουργός.

Εκτιμάτε ότι τα ΜΜΕ είναι εχθρικά προς την κυβέρνηση και αν ναι, πού αποδίδετε αυτή τη στάση τους;

Δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις. Οι πολίτες πάντως μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» έχει ως άξονές του εκτός από οικονομικά συμφέροντα και κέντρα στη δημόσια διοίκηση και Μέσα Ενημέρωσης που όλα μαζί δημιουργούν ένα εξωθεσμικό σύστημα που επιχειρεί να ελέγξει την πολιτική ζωή. Αυτό είναι γνωστό και από τους πολίτες που έχουν κρίση και καταλαβαίνουν. Όμως μιλάμε για μειοψηφία των μέσων και ακόμη λιγότερους δημοσιογράφους. Η πλειοψηφία επιτελεί το λειτούργημα στο οποίο είναι ταγμένη.

Χρειάζεται άμεσα, κατά τη γνώμη σας, ένας ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος;

Υπεύθυνος για τον ανασχηματισμό είναι αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Αυτός αξιολογεί και αφού σταθμίσει τις συνθήκες θα κρίνει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Να ξέρετε όμως ότι ο Κώστας Καραμανλής ανασχηματισμό για επικοινωνιακούς λόγους και εντυπώσεις δεν πρόκειται να κάνει. Όταν τον αποφασίσει θα τον κάνει με πολιτικά κριτήρια και με στόχο το κυβερνητικό έργο να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό. Θα ήθελα πάντως να σημειώσω πως μετά από 20 μήνες κυβέρνησης ΝΔ και ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά και έχει σαφή εικόνα και για τον κάθε ένα και για το σύνολο ενώ επίσης κάθε υπουργός και υφυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένο δείγμα γραφής.