Συνέντευξη: "Οι Νεοδημοκράτες ζητούν ίσες ευκαιρίες"

Συνέντευξη: "Οι Νεοδημοκράτες ζητούν ίσες ευκαιρίες"


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη για την εφημερίδα Χώρα


Το αίτημα των Νεοδημοκρατών δεν είναι άλλο από το να υπάρξουν επιτέλους ίσες ευκαιρίες για όλους, διότι, όπως προείπα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνήσεις αποκλεισμών, κυβερνήσεις της "πράσινης" ευνοιοκρατίας», τονίζει ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου δίνοντας τη δική του απάντηση στη συζήτηση των τελευταίων ημερών.
Ο ίδιος σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση για το θέμα της διαπλοκής, αναφέρει ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν θα πρέπει να μιλάμε για σχοινί». Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης αποκλείει το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ επισημαίνει ότι ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.


Πολύς λόγος γίνεται για τα «γαλάζια παιδιά». Πιστεύετε πως γίνονται διακρίσεις υπέρ των ψηφοφόρων της ΝΔ ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή τη συζήτηση;


Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Η όλη συζήτηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απέλπιδα προσπάθεια του «συστήματος ΠΑΣΟΚ» να κρύψει την πολιτική ένδεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Απέναντι σε επιχειρήματα και πολιτικές που εγκρίνει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιτάσσουν αντιδεοντολογικά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, λάσπη και πολιτικές ύβρεις. Χωρίς επιχειρήματα μόνο με αστήρικτες δήθεν καταγγελίες που ξεκινούν και υιοθετούνται από μοχλούς ενός εξωθεσμικού συστήματος που δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αν θέλετε να μπούμε και στην ουσία του θέματος, νομίζω δεν υπάρχει κανένας νουνεχής πολίτης αυτής της χώρας που να μην γνωρίζει πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, που ενθάρρυνε το ρουσφέτι, που έκλεισε το μάτι στα «πράσινα παιδιά», που προχώρησε σε αποκλεισμούς και διώξεις όσων δεν είχαν «πράσινη ταυτότητα», που διόρισε στρατιές θαμώνων στα «πράσινα καφενεία» και μετά μάλιστα τους κράτησε υπό πολιτική ομηρία ως συμβασιούχους. Οι πελατειακές σχέσεις σε αυτήν την χώρα, η διαφθορά έχουν ονοματεπώνυμο και αυτό δεν είναι άλλο από το ΠΑΣΟΚ.

Τελικά όμως η κομματική βάση της ΝΔ τι ζητάει;

Το θέμα δεν είναι ποιο είναι το αίτημα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ποια είναι η πολιτική στάση και πρακτική της κυβέρνησης και αυτή είναι η άρση των αδικιών και ευνοϊκών μεταχειρίσεων του χθες, που είχε εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ για τα ''πράσινα παιδιά'' και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Και έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση αποδεικνύοντας πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Σε ότι αφορά τώρα το αίτημα ψηφοφόρων της ΝΔ δεν είναι άλλο από να υπάρξουν επιτέλους ίσες ευκαιρίες για όλους διότι όπως προείπα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνήσεις αποκλεισμών, κυβερνήσεις της «πράσινης ευνοιοκρατίας» και είχαν αναγάγει το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις σε επιστήμη μόνο και μόνο για την πολιτική τους επιβίωση αδιαφορώντας για το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της. Η ΝΔ και η βάση της στηρίζουν απόλυτα την προσπάθεια και το έργο της κυβέρνησης δίχως να ζητά να ευνοηθεί.

Προεκλογική σημαία της ΝΔ ήταν η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Παραμένει αυτή η προτεραιότητα διότι η αντιπολίτευση κατηγορεί τώρα την κυβέρνηση για το αντίθετο.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Ότι επικοινωνιακό τερτίπι και αν προσπαθήσει να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ δεν θα τα καταφέρει να μετακυλήσει και να αποποιηθεί των ευθυνών του. Των ευθυνών του για τη διαφθορά και τη διαπλοκή που ταλαιπωρεί τους πολίτες και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Το θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής αποτελεί πάγια κυβερνητική προτεραιότητα όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία ανοχή σε νοσηρά φαινόμενα από όπου και αν αυτά προέρχονται. Το σαράκι της διαφθοράς δεν μπορεί να κατατρώγει άλλο τις σάρκες της Ελλάδας. Και οι πολίτες στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία και για να επαναφέρει τη διαφάνεια και την ισονομία στη χώρα και επί τούτου εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά. Σε μια τέτοια προσπάθεια κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνίας δεν βοηθούν. Θα ήθελα επίσης να θυμίσω πως η κυβέρνηση κατήργησε τον αμαρτωλό μαθηματικό τύπο και ότι στην Ε.Ε. βρίσκεται μια ανοικτή διαδικασία για το θέμα του βασικού μετόχου. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω η ανοχή στην διαφθορά είναι μηδενική.

Πώς κρίνετε την αποπομπή του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα από τα υπουργικά του καθήκοντα;

Τέτοιου είδους αποφάσεις τυγχάνουν της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του Πρωθυπουργού κυρίου Κώστα Καραμανλή. Εμείς δεν έχουμε παρά να δείξουμε εμπιστοσύνη στις κρίσεις και στις αποφάσεις που ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνει. Από την στιγμή που έγινε δεκτή η παραίτηση του κυρίου Ρεγκούζα δεν τίθεται κάποιο περαιτέρω θέμα συζήτησης. Το θέμα κλείνει εδώ και η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο που έχει αναλάβει.

Πως κρίνετε τις εξελίξεις στην οικονομία με δεδομένες και τις επισημάνσεις Αλμούνια.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο μέσο μιας δύσκολης και ανηφορικής πορείας και αυτό η κυβέρνηση δεν το κρύβει, το είπε και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες. Η κυβέρνηση επέλεξε να σταθεί απέναντι στα προβλήματα και να τα λύσει και όχι να τα μεταθέσει στο μέλλον κάτι που και πιο εύκολο θα ήταν και σαφώς πιο ευχάριστο για τους πολίτες. Δεν θα ήταν όμως υπεύθυνη στάση απέναντι στις επόμενες γενιές και αυτή η κυβέρνηση θέλει να είναι χρήσιμη και όχι απλώς ευχάριστη. Η πολιτική των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και το δημόσιο τομέα αποδίδει ήδη καρπούς ενώ για το μέλλον είμαι αισιόδοξος πως και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι υψηλοί και το έλλειμμα θα μειωθεί και πως τελικά από το 2007 τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής θα φανούν και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Επειδή αναφερθήκατε στις δηλώσεις Αλμούνια, νομίζω πως το μήνυμα που έστειλε ο κοινοτικός επίτροπος ήταν σαφές: τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Εδώ θα ήθελα να θυμίσω πως το έλλειμμα από το 6.6% που ήταν το 2004 περιορίστηκε στο 3.6% φέτος και του χρόνου θα περιοριστεί στο 3%. Και όλα αυτά δίχως να περιοριστεί ο ρυθμός ανάπτυξης που κινείται στο 3.6% ενώ η πρόβλεψη για του χρόνου είναι 3.8%.

Ναι, αλλά ο κ. Αλμούνια ζήτησε πρόσθετα μέτρα.

Αυτό δεν είναι πανάκεια. Η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έχει δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Και να είστε βέβαιος πως οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Σε κάθε περίπτωση η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υλοποιείται με κοινωνικά κριτήρια, η οικονομική πολιτική δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά άνθρωποι και ανάγκες.

Πιστεύετε πως τα προβλήματα στην οικονομία μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ασκεί πολιτική όχι μικροπολιτική. Υλοποιεί ένα πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της στο ακέραιο και στη διάρκεια αυτή θα φανούν απτά αποτελέσματα που μάλιστα ήδη αρχίζουν να είναι ορατά.

Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα για έναν ανασχηματισμό;

Θα αρκεστώ να πω πως ο ανασχηματισμός είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Και 18 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη μία όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν δώσει δείγμα γραφής από την άλλη ο πρωθυπουργός έχει πλήρη και σαφή εικόνα για την αποτελεσματικότητα όλων και τις ανάγκες που ενδεχομένως να υπάρχουν. Άρα όποτε το κρίνει θα λάβει την κατάλληλη απόφαση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Πως κρίνετε την εξέλιξη με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.;

Η Ελλάδα ευθύς εξαρχής υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση και αυτή να αναλάβει τις υποχρεώσεις που οφείλει και να προσαρμοστεί πλήρως με τις ευρωπαϊκές επιταγές και το κεκτημένο. Οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές επιδιώξεις και απαιτήσεις καλύφθηκαν πλήρως και αυτό με κείμενα και υπογραφές και όχι απλές δεσμεύσεις. Νομίζω άλλωστε πως η αντιδήλωση της Ε.Ε. στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ήταν χαρακτηριστική για τις προϋποθέσεις που τίθενται και το ότι αυτές καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα ξεκίνησε μια μακρά και πολύχρονη διαδικασία για τη γειτονική χώρα. Το αν θα καταλήξει κάποτε κάπου θα εξαρτηθεί από την Τουρκία και τη στάση της η οποία θα ελέγχεται διαρκώς. Εμείς κρίνουμε, αυτοί κρίνονται.