Συνέντευξη: "Δεν υπάρχει ομάδα νεολοχαγών"

Συνέντευξη: "Δεν υπάρχει ομάδα νεολοχαγών"


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη για την εφημερίδα «Αξία»


«Στη μόνη ομάδα που ανήκω είναι σε αυτήν της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ της Β' Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν ανήκει στην ομάδα των «νεολοχαγών». Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν είναι «υπασπιστής» κανενός, υποστηρίζοντας ότι η σχέση που έχει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης είναι φιλική και κρατά από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Αναφερόμενος στο θέμα των ημερών και τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στην κυβέρνηση, ο κ. Καράογλου τονίζει ότι: «Είναι διαφορετικό το πολιτικό λάθος και διαφορετικό μια ατυχής στιγμή ή δήλωση, η οποία διογκώνεται τεχνηέντως και προβάλλεται μονομερώς από μερίδα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση».


Κύριε Καράογλου ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Καραμανλή, φαίνεται να είναι οι «γκάφες» από τη μία και η έλλειψη συνοχής από την άλλη. Θέλω να σας ρωτήσω, πως μπορεί με τα δεδομένα αυτά να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει;


Θα μου επιτρέψετε να μην συμφωνήσω με τις διαπιστώσεις σας. Είναι διαφορετικό το πολιτικό λάθος και διαφορετικό μια ατυχής στιγμή ή δήλωση η οποία διογκώνεται τεχνηέντως και προβάλλεται μονομερώς από μερίδα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως και διαφορετικό είναι η έλλειψη συνοχής και διαφορετικό η συζήτηση, η ζύμωση ή ανταλλαγή απόψεων σε έναν μεγάλο πολιτικό οργανισμό. Στη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση συζητάμε και συνθέτουμε απόψεις για την διαμόρφωση της τελικής πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, η οποία σε κάθε περίπτωση εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Τώρα, διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα είναι πιθανό και μπορεί να υπάρχουν. Θα σας έλεγα, λοιπόν, πως όλοι προχωρούμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό και πολιτικό σχέδιο πορείας το οποίο ήδη αποδίδει αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες.

Ως πρώην εφοριακός θεωρείτε ότι δεν τίθεται θέμα «γρηγορόσιμου» τόσο στις εφορίες όσο και στα τελωνεία;

Στην πολιτική και σε αυτήν την χώρα πρέπει επιτέλους να είμαστε ειλικρινείς. Και όποιος ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει ζήτημα διαφθοράς σε δημόσιες υπηρεσίες δεν θα ήταν ειλικρινής. Υπάρχει θέμα -αν θέλετε υπάρχει σε περιπτώσεις και πρόβλημα- αλλά αυτό δεν χαρακτηρίζει ούτε το σύνολο των υπηρεσιών, ούτε των υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι νομίζω αδιαμφισβήτητη η βούληση της Κυβέρνησης να συγκρουστεί και να πατάξει κυκλώματα διαφθοράς που από τη μία αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης και της χώρας από την άλλη "ταλαιπωρούν" τους πολίτες.

Για να είμαστε ειλικρινείς ως κυβέρνηση δεν έχετε καταφέρει και πολλά στο επίπεδο καταπολέμησης της διαπλοκής. Απεναντίας θα έλεγα, είναι ένα από τα αδύναμα σημεία σας. Ωστόσο, προεκλογικά βάλατε τον πήχυ ψηλά;

Το θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής αποτελεί πάγια κυβερνητική προτεραιότητα όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Δ.Ε.Θ. Οι πολίτες στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία και για να επαναφέρει την διαφάνεια και την ισονομία στη χώρα και επί τούτου εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά. Σε μια τέτοια προσπάθεια κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνίας δεν βοηθούν. Η διαπίστωσή σας πως είναι αδύναμο σημείο της κυβέρνησης με βρίσκει κάθετα αντίθετο και σας θυμίζω το πώς έχουν αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θέματα που είχαν να κάνουν όχι με διαφθορά αλλά ακόμη και δηλώσεις σχετικά με αυτή. Επίσης θα σας θυμίσω πως η κυβέρνηση κατήργησε τον αμαρτωλό μαθηματικό τύπο και ότι στην Ε.Ε. βρίσκεται μια ανοικτή διαδικασία για το θέμα του βασικού μετόχου. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω η ανοχή στην διαφθορά είναι μηδενική.

Tις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει τους τόνους και σας κατηγορεί για προσπάθεια κομματικοποιήσης του κράτους. Δεν θα σας ρωτήσω αν αποδέχεστε τα όσα σας καταμαρτυρεί η αντιπολίτευση, γιατί είναι λογικό ως κυβερνητικός βουλευτής να μου δώσετε αρνητική απάντηση. Θα σας ρωτήσω όμως αν το αίτημα μια μερίδας ψηφοφόρων σας, δεν είναι η αποκατάσταση των αδικιών, όπως λένε.

Το θέμα, κύριε Κουρτάκη, δεν είναι ποιο είναι το αίτημα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ποια είναι η πολιτική στάση και πρακτική της κυβέρνησης και αυτή είναι η άρση των αδικιών και ευνοϊκών μεταχειρίσεων του χθες, που είχε εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ για τα ''πράσινα παιδιά'' και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Και έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση αποδεικνύοντας πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
Σε ότι αφορά τώρα το αίτημα ψηφοφόρων της ΝΔ δεν είναι άλλο από να υπάρξουν επιτέλους ίσες ευκαιρίες για όλους διότι θα γνωρίζετε καλά πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνήσεις αποκλεισμών, κυβερνήσεις της «πράσινης ευνοιοκρατίας» και είχαν αναγάγει το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις σε επιστήμη μόνο και μόνο για την πολιτική τους επιβίωση αδιαφορώντας για το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της.

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα του τύπου σας εμφανίζουν να συμμετέχετε σε μια ομάδα βουλευτών της Ν.Δ., την επονομαζόμενη και ως ομάδα των νεολοχαγών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν όντως υφίσταται μια τέτοια ομάδα. Και αν ναι σε τι στοχεύει;

Στη μόνη ομάδα που ανήκω είναι σε αυτήν της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή. Αν στο επίπεδο της παραπολιτικής κοινοί προβληματισμοί βουλευτών ανάγονται σε ομάδες ή ό,τι άλλο, τέτοιοι συνειρμοί και τέτοια συμπεράσματα δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Για να το ξεκαθαρίσουμε είμαι ένας νεοεκλεγείς βουλευτής που δίνω τη μάχη για την υλοποίηση του προγράμματος και της πολιτικής της νέας διακυβέρνησης, φιλοδοξώντας να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός στους πολίτες και τον τύπο γενικότερα.

Κάποιοι σας χαρακτηρίζουν ως «υπασπιστή» του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Γιώργου Βουλαράκη...

Προηγουμένως μιλήσατε για «νεολοχαγούς», τώρα για «υπασπιστές»'. Κύριε Κουρτάκη δεν με ενδιαφέρουν ούτε «αστέρια» στις επωμίδες, ούτε αξιώματα. Σας είπα και προηγουμένως πως το μόνο για το οποίο αγωνίζομαι είναι η προώθηση επίλυσης των προβλημάτων του τόπου μου, της Β΄ περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης, και η προώθηση της πολιτικής της νέας διακυβέρνησης. Με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης έχουμε γνωριμία και πολιτική σχέση από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Θα έλεγα ότι είμαστε και φίλοι και πως η φιλία του με τιμά. Όμως το να υιοθετούνται σε μια πολιτική συζήτηση με ευκολία χαρακτηρισμοί και συμπεράσματα που ανάγονται στη σφαίρα της παραπολιτικής νομίζω αυτό και μακριά από την ουσία και πραγματικότητα είναι και τελικά δεν τιμά κανέναν.

Πιστεύετε ότι πλέον υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;

Το θέμα του ανασχηματισμού είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ο ίδιος θα κρίνει το πότε θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ποιες θα είναι αυτές. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν δώσει πια σαφές «δείγμα γραφής» και ο πρωθυπουργός έχει μια απόλυτα ευκρινή εικόνα για την προσφορά όλων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Σας βρίσκει σύμφωνο και θα πρέπει για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ «οδηγός» να είναι το μοντέλο του ΟΤΕ;

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρουσίασαν τα βήματα ενός συγκεκριμένου σχεδίου πορείας για τη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση ήταν επιβεβλημένες για τη χώρα και το μέλλον της. Αυτός είναι μάλιστα ο δύσκολος δρόμος, της πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, τον οποίο 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησε προτιμώντας τον εύκολο των παροχών και του λαϊκισμού. Όμως τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι υπαρκτά και χρέος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπισή τους. Ρήξη με τα προβλήματα, τολμηρές λύσεις αλλά πάντα με κοινωνικό πρόσωπο. Σε ότι αφορά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και αυτές είναι επιβεβλημένες ώστε αυτές να λειτουργούν αποτελεσματικότερα και δίχως να επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους. Το μοντέλο του «ΟΤΕ» πρέπει να είναι οδηγός διότι τελικά κρύβει την κυβερνητική φιλοσοφία για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών: με διάλογο, κοινωνική συναίνεση και μακρόπνοες λύσεις.