Συνέντευξη: "Η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός"

Συνέντευξη: "Η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός"


Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αντιγόνη Πανέλλη για την εφημερίδα Βραδυνή


Στους πολιτικούς -που αναζητούν άλλες οδούς δράσης πέραν του θεσμικού τους ρόλου- ρίχνει το φταίξιμο ο Θεόδωρος Καράογλου για την απαξίωση με την οποία πολλές φορές τους αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Τονίζει ότι παρεμβάλλονται «παραμορφωτικές εικόνες» στο έργο των βουλευτών, όπως υπάρχουν και πιέσεις, είναι όμως στο χέρι τους να κρατούν το βλέμμα τους καθαρό. Είναι από κείνους που θα διαφοροποιούνταν -χωρίς ακρότητες- από την κομματική γραμμή αν θίγονταν τα συμφέροντα των πολιτών της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης που εκπροσωπεί, αλλά και οι αρχές του, γιατί «η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός», Κι ενώ ο ίδιος λέει ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επικοινωνίας με τους υπουργούς, στέλνει ένα μήνυμα: να μην ξεχνάνε ότι οι βουλευτές είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού και οφείλουν να τους ακούν χωρίς αλαζονεία.


Μετά την είσοδό σας στη Βουλή, ποια είναι η εικόνα που έχετε για την πολιτική, εκ των έσω πια;


Η πολιτική, με την έννοια συμμετοχής στα κοινά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου για περισσότερο από 20 χρόνια. Η βουλευτική μου ιδιότητα με βοήθησε να δω την πολιτική και υπό ένα νέο πρίσμα. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν παρεμβάλλονται παραμορφωτικές εικόνες αλλά ωστόσο είναι ευθύνη του πολιτικού να κρατά το βλέμμα του καθαρό και να παραμένει προσηλωμένος στην πολιτική ως προσπάθεια σύνθεσης, δημιουργίας και λύσεων.

Έχει τελικά ρόλο ο απλός βουλευτής στη χάραξη και την υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων;

Ο ρόλος του βουλευτή είναι να βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και τους πολίτες, να ακούει τις απόψεις τους, να καταγράφει τα προβλήματά τους, να «ζυμώνεται» μαζί τους και να αποτελεί τον αμφίδρομο δίαυλό επικοινωνίας μεταξύ πολιτών - Βουλής - Κυβέρνησης. Να μπορεί έτσι να νομοθετεί για τους πολίτες γνωρίζοντας τις ανάγκες και τις θέσεις τους. Υπό αυτήν την έννοια ο βουλευτής έχει λόγο και ρόλο. Βεβαίως κοινωνικά η θέση του βουλευτή έχει παρουσιάσει σημάδια απαξίωσης αλλά για αυτό ευθυνόμαστε πρωτίστως εμείς καθώς πολλοί δεν ασκούν συνετά τα καθήκοντά τους και επιζητούν ρόλους και θέσεις ή αναπτύσσουν δράσεις πέρα από τη βουλευτική ιδιότητα.

Η κομματική πειθαρχία δεν περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες ελεύθερης δράσης του βουλευτή; Εσείς, π.χ., θα ψηφίζατε ποτέ ενάντια στην κομματική γραμμή;

Όταν ανήκεις σε ένα κόμμα σημαίνει ότι συμφωνείς μαζί του στο ιδεολογικό και πολιτικό του πλαίσιο. Σημαίνει πως έχεις δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως το να σέβεσαι τις απόψεις της πλειοψηφίας και να κινείσαι εντός αυτού του πλαισίου. Αν τώρα τίθεται ένα ζήτημα στο οποίο διαφωνώ διότι θίγει τα συμφέροντα των πολιτών της περιφέρειάς μου ή διότι θίγει κεντρικές πολιτικές μου θέσεις και η πλειοψηφία του κόμματός μου το αποδέχεται τότε θα διαφοροποιηθώ δίχως όμως να δημιουργήσω προβλήματα στο κόμμα μου, δηλαδή εξηγώντας τους λόγους και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των πράξεών μου. Η πολιτική άλλωστε δεν είναι αυτοσκοπός αλλά όχημα να βοηθήσω τον τόπο μου.

Η αγωνία της επανεκλογής δεν σας οδηγεί σε εκπτώσεις από τα οράματά σας και συμβιβασμούς;

Δεν σας κρύβω ότι οι πιέσεις είναι πολλές. Αν όμως από την αρχή που πολιτεύεσαι, πριν ακόμη δηλαδή εκλεγείς στη Βουλή, είσαι προσεκτικός και φειδωλός σε μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, τότε χτίζεις μια σχέση ειλικρίνειας με τον πολίτη και ειδικά με τον ψηφοφόρο σου και έτσι μαζί μπορείτε να πορευθείτε πολιτικά και όχι ρουσφετολογικά. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν αυτοί, και υπάρχουν αρκετοί, που έταξαν προεκλογικά πολλά που ήξεραν ότι δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν και τώρα βρίσκονται μπροστά στην πίεση και την κατακραυγή.

Λέγεται ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ απλών βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών. Είναι έτσι;

Είναι αλήθεια πως έχουν παρατηρηθεί τέτοια προβλήματα. Αφορούσαν όμως κυρίως συνεργάτες υπουργών και εντοπίστηκαν στην αρχή της νέας διακυβέρνησης. Σήμερα εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα επικοινωνίας με κανέναν υπουργό. Βέβαια μιλώντας γενικά οι υπουργοί πρέπει να καταλάβουν πως οι βουλευτές είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, έχουν θεσμικό ρόλο και οφείλουν να ακούν τις επισημάνσεις τους, δίχως αλαζονείες.

Είστε ικανοποιημένος από την πορεία της κυβέρνησης; Ο κόσμος εξακολουθεί να γκρινιάζει για τα προβλήματα της καθημερινότητας, την ακρίβεια κλπ. Τι δεν πάει καλά;

Να μην κρυβόμαστε. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν και όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαιτείται οι ρυθμοί να ανέβουν και άλλο. Και αυτό διότι τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερα από ότι περιμέναμε καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση τα έκρυβε κάτω από το χαλί για να παρουσιάζει στους πολίτες μια ωραιοποιημένη αλλά πλαστή εικόνα. Οι πολίτες ζητούν περισσότερα διότι πιστεύουν και στηρίζουν τη ΝΔ ώστε να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ διότι μπήκαν οι βάσεις για την επίλυση χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων της χώρας και διότι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις όπως η ευνοϊκή ρύθμιση για τα πανωτόκια, ο νέος αναπτυξιακός, ο νέος φορολογικός νόμος, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η πάταξη της γραφειοκρατίας, ο βασικός μέτοχος και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο γίνονται πράξη.

Ποια ήταν μέχρι σήμερα η πιο δυνατή εμπειρία που ζήσατε στη Βουλή;

Νομίζω αναμφισβήτητα όταν ορκίστηκα βουλευτής. Μια πορεία με δυσκολίες είχε φθάσει στο τέλος της αλλά παράλληλα ξεκίνησε μια άλλη με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις.

Καταφέρατε στον ένα αυτό χρόνο να κάνετε κάτι για την περιφέρειά σας;

Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Προσωπικά εργάσθηκα σκληρά για αυτό, αυτός είναι όπως σας προείπα και ο ρόλος μου αλλά και ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκα με την πολιτική. Κατ' αρχήν προσπαθώ να είμαι συνεχώς δίπλα στους πολίτες του νομού μας, ενώ από την άλλη μέσα από σειρά ερωτήσεων που κατέθεσα στη Βουλή για ζητήματα αγροτικά και καθημερινότητας (όπως η ασφάλεια και η αστυνόμευση, το οδικό δίκτυο της επαρχίας, τα περιβαλλοντικά προβλήματα κλπ) δρομολογήθηκαν λύσεις σε σειρά από αυτά.

Ποια είναι τα πιο «περίεργα» αιτήματα των ψηφοφόρων; Τους λέτε ότι δεν μπορείτε να τα ικανοποιήσετε;

Όλοι όσοι με ψήφισαν ή και όσοι τελικά δεν με ψήφισαν πως από εμένα δεν είχαν να περιμένουν ρουσφέτια αλλά σκληρή δουλειά μέσω των θεσμικών οδών. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής υπάρχουν και πολλά αιτήματα. Το πρώτο και κυριότερο είναι αυτό της εξεύρεσης εργασίας κάτι που είναι απολύτως λογικό μιας και η ανεργία ταλαιπωρεί το νομό Θεσσαλονίκης.