Συνέντευξη: "Συνεχής αγώνας για την αναβάθμιση του τόπου μας"

Συνέντευξη: "Συνεχής αγώνας για την αναβάθμιση του τόπου μας"

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπαϊρακτάρη για την εφημερίδα "Ο πολίτης του Ευόσμου"

Με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κο Καράογλου Θεόδωρο, που εκλέγεται στη Β' Περ. Θεσ/νικης, επιλέξαμε να έχουμε μια συζήτηση για τα προβλήματα της ευρύτερης Επαρχίας Λαγκαδά. Ο κύριος Καράογλου, θεωρείται ένας από τους άριστους γνώστες των προβλημάτων αυτών, μια που αφενός είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής, αλλά αφετέρου από πολύ νωρίς υπηρέτησε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Νομό Θεσσαλονίκης (8 χρόνια ως Πρόεδρος Κοινότητας Ζαγκλιβερίου (1986 - 1994), 9 ½ χρόνια ως νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα ως Επαρχιακός Σύμβουλος Λαγκαδά (1995 - 30/6/2004), ενώ έκτοτε συνεχίζει να υπηρετεί τον τόπο ως βουλευτής.


Κύριε Καράογλου καλή σας μέρα και «Χρόνια Πολλά». Θέλουμε στο ξεκίνημα της νέας αυτής χρονιάς, να έχουμε μαζί σας μια συζήτηση για τα προβλήματα της Επαρχίας Λαγκαδά, που κατά τη γνώμη μας είναι αρκετά και μεγάλα. Πιστεύουμε ότι έχοντας υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια, αλλά συνεχίζοντας τώρα και ως βουλευτής, γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα αυτά και μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτά, προτείνοντας παράλληλα και λύσεις για την αντιμετώπισή τους ή πιθανόν ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την επίλυσή τους.


Καλημέρα σας κύριε Μπαϊρακτάρη και «Χρόνια Πολλά», «Καλή Χρονιά» για σας προσωπικά, την οικογένειά σας, αλλά και όλους τους φίλους αναγνώστες της εφημερίδας σας. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους το 2007, να είναι μια πραγματικά ευλογημένη από τον Θεό χρονιά για όλους τους πολίτες του τόπου μας, για όλη την Ελλάδα, όλη την ανθρωπότητα.
Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στα προβλήματα της περιοχής μας, της Επαρχίας Λαγκαδά, που όπως πολύ εύστοχα επισημάνατε, από πολύ μικρός ξεκίνησα να υπηρετώ και για πολλά χρόνια συνεχίζω με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα να κάνω. Πράγματι κύριε Μπαϊρακτάρη, τα προβλήματα του τόπου μας είναι πολλά και μεγάλα. Να ξεκινήσω από το σημαντικότερο κατά την άποψή μου πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη στον Νομό Θεσσαλονίκης.
Η επαρχία Λαγκαδά, μια περιοχή κυριολεκτικά ευλογημένη από το Θεό, μια που συνδυάζει βουνά (Βερτίσκος - Κερδύλια απ' τη μια πλευρά, Χορτιάτης - Χολομώντας από την άλλη), λίμνες (Κορώνεια - Βόλβη), τον πανέμορφο Στρυμονικό κόλπο με τις μαγευτικές του παραλίες, δυστυχώς, υστερεί τραγικά σε ανάπτυξη, έχοντας το 1/3 της ανάπτυξης σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό. Τα πανέμορφα χωριά της Επαρχίας Λαγκαδά μαραζώνουν στην κυριολεξία, αδειάζουν από πληθυσμό, ειδικότερα από νέους ανθρώπους, τα σχολεία συνεχώς κλείνουν το ένα μετά το άλλο.Ποιες κύριε Καράογλου, είναι οι αιτίες για την ύπαρξη της αναπτυξιακής υστέρησης της Επαρχίας Λαγκαδά; Ποιοι φταίνε, που ο "ευλογημένος αυτός τόπος", όπως είπατε προηγουμένως, να παρουσιάζει αυτή την τεράστια αναπτυξιακή υστέρηση;

Οι αιτίες πολλές, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ακόμη περισσότερες. Ανεργία, αποτέλεσμα έλλειψης κινήτρων για τη δημιουργία επιχειρήσεων στην περιοχή, έλλειψη βασικών υποδομών (ύδρευσης, αποχέτευσης), κακό επαρχιακό οδικό δίκτυο, έλλειψη τουριστικής προβολής και αξιοποίησης των ασύγκριτων σε ομορφιά και πλούσια πολιτιστική παράδοση χωριών της επαρχίας μας.
Μπορούμε όμως και πιστεύουμε ότι με συντονισμένες προσπάθειες και κοινή δράση όλων των θεσμικών φορέων του Νομού (Πολιτικά Κόμματα - Βουλευτές - Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Εκκλησία - Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι και Σωματεία), αλλά και των ενεργών πολιτών της επαρχίας Λαγκαδά, μπορούμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή μας. Αρκεί να το πιστέψουμε και όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε. Να βάλουμε την επαρχία Λαγκαδά, σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον.

Πως νομίζετε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση κύριε βουλευτά; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;

Δεν είναι ένα, είναι πολλές οι ενέργειες και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν κύριε Μπαϊρακτάρη, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της επαρχίας μας. Στον περιορισμένο χρόνο μιας συνέντευξης, σε ορισμένα μόνο από αυτά μπορώ να αναφερθώ, και επιγραμματικά να διατυπώσω τις απόψεις μου, απόψεις που επανειλημμένως μέσα από ομιλίες, άρθρα, συνεντεύξεις, κοινοβουλευτικές δράσεις έχω προβάλλει και προσπαθώ να αναδείξω. Επιγραμματικά λοιπόν, ξεκινώ:

1. Αλλαγή από την Α' στη Β΄ Ζώνη Κινήτρων του αναπτυξιακού νομού για όλη την επαρχία Λαγκαδά. Δόθηκε η ευκαιρία με την αναθεώρηση στις 31/12/2006 του χάρτη κρατικών ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα για αντιμετώπιση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για εγκατάσταση βιομηχανικών - βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή μας. Δυστυχώς δεν έγινε αναλυτική συζήτηση στη Βουλή για την συγκεκριμένη αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου, που δυστυχώς ήρθε στην Ολομέλεια της Βουλής ως απλή τροπολογία. Αποτέλεσμα όλος ο Νομός Θεσσαλονίκης να παραμένει στην Α' Ζώνη κινήτρων, όπως δηλαδή και ο Νομός Αττικής. Για μένα ήταν -είναι και παραμένει- ανοιχτό το παραπάνω ζήτημα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα της επαρχίας μας πρέπει οπωσδήποτε η επαρχία Λαγκαδά να ενταχθεί τουλάχιστον στην Β' Ζώνη Επενδυτικών Κινήτρων.

2. Δημιουργία Βιοτεχνικού πάρκου στην επαρχία Λαγκαδά. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση της επαρχίας μας, να χωροθετηθεί περιοχή για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου για εγκατάσταση εκεί επιχειρήσεων, που θα μπορούν οργανωμένα - χωροθετημένα, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (ύδρευση - αποχέτευση - ηλεκτρικού ρεύματος - οδικού δικτύου), με σεβασμό στον περιβάλλον, να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν απρόσκοπτα. Είναι αδιανόητο να παρατηρείται αυτή η άναρχη εγκατάσταση βιοτεχνικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην περιοχή του Καβαλαρίου, με τόσα προβλήματα για τις μονάδες αυτές, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς υποδομές, με συνεχή προβλήματα.

3. Αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνειας. Ήδη με την κατασκευή βιολογικού σταθμού ακαθάρτων της πόλης του Λαγκαδά, την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Λαγκαδά, την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του αναθεωρημένου Master Plan για την διάσωση της λίμνης, μπορούμε να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον για το συγκεκριμένο θέμα.

4. Κατασκευή νέων σύγχρονων οδικών υποδομών. Η «Εγνατία Οδός» είναι σε ό,τι αφορά στην Επαρχία Λαγκαδά, ήδη μια πραγματικότητα που έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα. Αλλά δεν αρκεί μόνον αυτή. Πρέπει να συνοδευτεί από μια σειρά άλλων συμπληρωματικών οδικών έργων, που είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν ένα πλέγμα σωστών οδικών αξόνων εξυπηρέτησης των κατοίκων όλης της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρονται, η κατασκευή του δρόμου Άσσηρος - Λαγκαδά, η κατασκευή του οδικού άξονα Χορτιάτης - Αρδαμέρι - Σαρακήνα -Ζαγκλιβέρι, ο κάθετος οδικός άξονας της Εγνατίας οδού που από Προμαχώνα - Νιγρίτα - Σοχό - Ασκό - κόμβο Προφήτη - Λαγκαδίκια - Ζαγκλιβέρι - θα καταλήγει στο αεροδρόμιο. Φυσικά εξυπακούεται η σωστή συντήρηση και βελτίωση όπου χρειάζεται, του υφιστάμενου Επαρχιακού οδικού δικτύου.

5. Επέκταση του φυσικού αερίου στην πόλη του Λαγκαδά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, για τον σεβασμό στο περιβάλλον, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Λαγκαδά, τόσο για οικιακή, όσο και για βιοτεχνική χρήση. Είναι ένα έργο που θεωρώ άμεσα υλοποιήσιμο και ήδη έχω αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για την πραγμάτωσή του με επαφές με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και Κοινοβουλευτική δράση.

Δεν αναφερθήκαμε σε ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Επαρχία μας κύριε Καράογλου, το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες της περιοχής μας.

Σίγουρα είναι ένα πολύ σημαντικό, διπλό πρόβλημα της περιοχής μας. Από την μία πλευρά η πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών που ήδη έχει γίνει η επέκταση των αστικών συγκοινωνιών, λόγω κακών δρομολογίων, λόγω του λάθους χώρου του σταθμού μετεπιβίβασης, αλλά και από την άλλη, το πιο σημαντικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, εννέα Δήμοι, οι πιο φτωχοί της επαρχίας Λαγκαδά, περίπου 50 χωριά, 50 χιλιάδες πολίτες της επαρχίας μας να στερούνται συγκοινωνιών. Απαιτείται στα πλαίσια της ισονομίας, όλος ο Νομός να αποκτήσει ενιαία αστική συγκοινωνία. Δεν είναι δυνατόν στον ίδιο νομό να υπάρχουν πολίτες 2 κατηγοριών, πολίτες που έχον ποιοτικές - πυκνές - φθηνές συγκοινωνίες και άλλοι, που δεν έχουν καθόλου στην ουσία συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
Παράλληλα, δεν αρκεί μόνο η αντιμετώπιση του προβλήματος των Αστικών Συγκοινωνιών κύριε Μπαϊρακτάρη, υπάρχει ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, αυτό της Δημιουργίας Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην περιοχή μας. Δεν αρκεί η δημιουργία μόνο του Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή πρέπει να συνδυασθεί με ένα δίκτυο προαστιακού σιδηρόδρομου, προς όλες τις πλευρές του Νομού, αλλά και σε γειτονικούς Νομούς. Ειδικότερα για την επαρχία μας, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επαναλειτουργία της παλιάς Σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Λαγκαδάς - Σταυρός. Οι συνέπειες από την επαναλειτουργία μιας τέτοιας σιδηροδρομικής γραμμής, θα ήταν πραγματικά ιδιαίτερα θετικές για τους πολίτες, αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.


Μια τελευταία ερώτηση κύριε Καράογλου, γιατί δυστυχώς ο χώρος μιας εφημερίδας είναι συγκεκριμένος και δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε και άλλα θέματα της Επαρχίας μας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας;

Ναι, κύριε Μπαϊρακτάρη, είμαι από αυτούς τους αθεράπευτα αισιόδοξους, που πιστεύουν ακράδαντα στην Τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση της Επαρχίας Λαγκαδά. Πλούσιες φυσικές ομορφιές, πλούσια ιστορική - λαογραφική παράδοση, γραφικά ορεινά χωριά, πανέμορφες ακτές στο Στρυμονικό κόλπο, περιμένουν την προβολή τους, την τουριστική αξιοποίηση τους. Η επαρχία Λαγκαδά, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα κα να προσελκύσει Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν τη δυνατότητα επικοινωνίας που μου δώσατε με τους αναγνώστες της εφημερίδας σας κύριε Μπαϊρακτάρη. Σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε τη δυνατότητα να απαντήσω σε μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τον τόπο μας, την Επαρχία Λαγκαδά και να καταθέσω τις απόψεις μου, τις δράσεις μου, την εκτίμησή μου για τις ενέργειες που γίνονται ή πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ήμουν, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το στοίχημα για την ανάπτυξη της Επαρχίας Λαγκαδά, πρέπει να κερδηθεί.
Το οφείλουμε στον τόπο, το οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές, στα παιδιά μας, να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε, να προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Επαρχίας Λαγκαδά, να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!